Social

Statul oferă mai mulți bani pentru angajatori! Cum să obții 9.600 de lei gratis

crescut Măsuri fiscale, sursa foto playtech.ro 2.000 de lei Bani, sursa foto playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Conform unei propuneri legislative, în vederea asigurării formării profesionale continue a angajaților, angajatorii ar putea primi un sprijin financiar din partea statului sub forma cupoanelor.  

Aceste cupoane ar facilita și susține participarea angajaților la diverse cursuri de formare profesională. Potrivit propunerii, angajatorii ar putea primi de la stat cupoane în valoare de până la 9.600 de lei pentru a investi în formarea profesională a angajaților lor. 

Piața muncii se află într-un proces intens de transformare, iar oportunitățile de angajare sunt disponibile într-o varietate largă de domenii. Un aspect interesant este că persoanele care provin dintr-o generație numită „decrețeii” au acum posibilitatea de a aplica pentru joburi care nu existau în Dicționarul Explicativ al Limbii Române acum câțiva ani. 

Deoarece criza forței de muncă este abordată în mod constant prin aducerea de lucrători din Nepal și Pakistan, un nou proiect de lege propune o soluție suplimentară prin reconversia profesională finanțată de la bugetul statului. 

Până la 9.000 de lei 

Plafonul maxim al costurilor pentru serviciile de formare profesională care pot fi decontate prin utilizarea cupoanelor de formare profesională va varia în funcție de tipul și nivelul cursului de formare (de exemplu, curs de calificare/recalificare, curs de inițiere/specializare/perfecționare/recunoaștere la nivel de întreprindere), situându-se între 2.420,19 RON și 9.617,62 RON.  

Valoarea cupoanelor de formare profesională va fi determinată în funcție de suma asistată acordată (care, în general, nu va depăși 50% din valoarea costului programului, cu excepții în anumite situații) și numărul de angajați care beneficiază de acestea. 

Viitoarele vouchere, cunoscute sub numele de cupoane pentru formare profesională, vor putea fi utilizate exclusiv la furnizorii de formare profesională care sunt acreditați de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și numai în teritoriul României. Aceste cupoane vor fi valabile într-un anumit termen și vor putea fi folosite în scopul pentru care au fost acordate. 

Schemă națională de sprijin pentru angajatori 

În Parlament a fost înaintată o propunere legislativă care propune implementarea unei scheme naționale de sprijin pentru angajatori, în vederea facilitării participării angajaților la programe de formare profesională. Această schemă presupune acordarea de cupoane de formare, prin intermediul cărora angajatorii pot achiziționa servicii de formare profesională pentru angajați. 

Conform propunerii legislative, sprijinul financiar oferit angajatorilor se consideră un ajutor de stat destinat organizării și implementării programelor de formare a adulților. Acest sprijin este acordat în conformitate cu reglementările legale naționale și europene aplicabile ajutorului de stat acordat în scopul formării profesionale. 

„În ultimii ani am avut sute de întâlniri cu antreprenori şi, la unison, au reclamat lipsa forţei de muncă bine formată, bine specializată. Mai mult decât atât, aceştia se plângeau de faptul că sunt în situaţia ca pe banii lor să-şi formeze forţă de muncă pentru a putea lucra şi a creşte profitabilitatea investiţiei pe care o au. În felul acesta, prin voucherele pe care le creăm în schema de ajutor de stat antreprenorii pot să vină cu 50% în principiu din valoarea voucherului, astfel încât să formeze pe diferite niveluri forţa de muncă. Vorbim despre iniţiere, perfecţionare, specializare sau calificare sau recalificare de nivelele 1, 2, 3 şi respectiv 4 – dacă lucrăm cu formatori specializaţi sau de formare în interiorul companiei”, a precizat Raluca Turcan, unul dintre iniţiatorii proiectului, citată de RomâniaTV.