Conform declarațiilor ministrului Mediului, Tanczos Barna, statul acordă finanțări pentru instalarea gardurilor electrice pentru a ține urșii la distanță. Valoarea acestor sume începe de la 15.000 de lei pentru persoane fizice și poate ajunge până la 500.000 de lei pentru persoanele juridice sau chiar un milion de lei pentru instituțiile publice. Programul de înscriere în acest program este deja deschis.
În ultimii ani, numărul atacurilor urșilor bruni asupra gospodăriilor a crescut în România. Conform informațiilor disponibile, aproximativ 8.000 de urși bruni trăiesc în țară. În perioada 2018-2021, peste 100 de persoane au fost rănite, iar 13 dintre acestea și-au pierdut viața în urma atacurilor urșilor. Cele mai multe probleme cauzate de urși au fost semnalate în județele Brașov, Harghita, Prahova, Argeș și Bacău.
15.000 de lei pentru montarea gardurilor electrice
Ca urmare, statul a decis să ofere sume între 15.000 de lei și chiar milioane de lei pentru montarea de garduri electrice, pentru a împiedica urșii să intre în gospodării. Programul a început deja și este deschis atât persoanelor fizice, cât și juridice.
Persoanele fizice pot primi până la 15.000 de lei, iar firmele pot primi până la 50.000 de lei. Autoritățile locale pot obține de două ori mai mult, iar instituțiile centrale care dețin suprafețe care trebuie protejate pot primi chiar și cinci milioane de lei.
Buget de 70 de milioane de euro
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că bugetul alocat la AFM este de 70 de milioane de euro. „Avem înscrieri de finanțare pentru o sumă de peste 30 de milioane de lei. Apelul de proiecte de finanțare este deschis și așteptăm fermierii să își doteze fermele cu astfel de sisteme care pot preveni atacurile și pot ține ursul la distanță.
Pot fi îngrădite culturile agricole, pot fi apărate stânele, se pot apăra inclusiv gospodării sau ferme care sunt expuse unor asemenea atacuri. Vorbim de animalele sălbatice, nu vorbim strict de populația de urs. Inclusiv persoanele care încearcă să își păzească culturile de atacurile mistreților pot folosi aceste sisteme de protecție”, a explicat ministrul Mediului, citat de Digi24.
De ce oferă statul atât de mulți bani
Conform Ordinului Ministerului Mediului nr. 827/2023, persoanele care se confruntă cu pagube cauzate de animale sălbatice pot cere ajutor financiar de la stat pentru a instala sisteme speciale, inclusiv garduri electrice, care să împiedice astfel de incidente în viitor. Aceste dispozitive vor fi proiectate să țină animalele sălbatice la distanță de proprietățile și terenurile oamenilor.
În cadrul acestui ordin, toți cei care doresc să instaleze garduri electrice sau alte mijloace legale pentru a ține animalele sălbatice la distanță pot primi o sumă de până la 15.000 de lei de la stat. După aprobarea acestui ordin, dispozitivele sau echipamentele pot fi achiziționate cu banii de la stat, inclusiv garduri electrice, panouri solare, reglatoare de tensiune, cabluri de împământare sau alte mijloace similare permise de lege, scrie Click.