Într-o inițiativă legislativă recentă, se propune ca în primul an de contract de muncă, statul să acopere o parte din salariul românilor din diaspora care s-au întors și s-au angajat în mediul privat din România. Asta dacă aceștia au fost concediați din motive independente de ei. Suma maximă pe care statul ar urma să o suporte din salariul lunar al fiecărui român revenit în țară este de 3.000 de lei.
Potrivit proiectului de lege în primul an de angajare, statul ar urma să acopere 50% din salariul brut al românilor reveniți în țară. Acest lucru se poate face în limita a 3.000 de lei lunar.
Statul ar putea subvenționa salariile românilor reveniți din diaspora
În al doilea an, procentul scade la 25%. Suma maximă suportată de stat este de 2.000 de lei pe lună. Estimările parlamentarilor indică un impact financiar de aproximativ 108 milioane lei în primul an. În timp ce în al doilea an, impactul ar fi de 72 milioane lei. Calculele au fost făcute pentru un număr estimat la 3.000 de români care ar reveni în țară.
Proiectul a fost depus la Senat în data de 6 martie. Acesta a fost supus discuției Biroului Permanent al Senatului pe 15 aprilie. Ulterior proiectul a fost trimis pentru raport la Comisia pentru Muncă. Camera Deputaților va avea rolul decisiv în adoptarea acestui proiect de lege.
Conform prevederilor proiectului, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cetățeni români întorși din diaspora și concediați din motive neimputabile lor, vor primi lunar, timp de 24 de luni, o sumă în funcție de salariul brut al angajatului, cu condiția menținerii raporturilor de muncă pentru cel puțin 12 luni.
Proiectul stipulează că sumele aferente acestei facilități vor fi decontate din bugetul asigurărilor pentru șomaj și/sau din fonduri externe nerambursabile, la cererea angajatorilor și după plata drepturilor salariale. Totodată, se impune ca instituțiile publice și firmele aflate în situații precum insolvența, procedura de executare silită sau faliment să nu beneficieze de această facilitate pentru angajarea românilor reveniți din diaspora.
Este important de menționat că aceste măsuri fac parte dintr-un proiect de lege și nu sunt încă în vigoare. Pentru a deveni operaționale, proiectul trebuie să treacă de Camera Deputaților. Apoi trebuie să fie promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial, potrivit economica.net.