Statul oferă o sumă considerabilă românilor care au probleme cu animalele sălbatice. Persoanele fizice ale căror gospodării au „fost călcate” de viețuitoarele sălbatice pot obține din partea Guvernului nici mai mult nici mai puțin de 15.000 de lei.
Banii pot fi utilizați pentru montarea gardurilor electrice sau a diferitelor sisteme menite să țină la distanță animalele. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial, prin urmare persoanele eligibile pot obține suma aferentă în cel mai scurt.
Cine poate beneficia de 15.000 de lei din partea statului
Așadar, persoanele care au probleme cu animale sălbatice pot depune cereri pentru obținerea sprijinului de 15.000 de lei pentru a-și monta dispozitive acceptate de legislația în vigoare cu scopul de a ține la distanță fiarele sălbatice. Condițiile de eligibilitate sunt publicate în Ordinul Ministrului Mediului nr. 827/2023.
Odată implementat acest proiect, persoanele eligibile își vor putea cumpăra cu banii de la stat panouri solare, regulatoare de tensiune, cablu de împământare sau alte mijloace similare.
Se acordă 15.000 de lei persoanelor care îndeplinesc următoarele condiții. În primul rând este necesar ca solicitantul să aibă domiciliul stabil în România, iar imobilul sau terenul respectiv să fie în conformitate cu proiectul.
Totodată, solicitantul nu trebuie să apară în evidențele autorităților ca fiind rău-platnic. Altfel spus, doritorul nu trebuie să aibă taxe, impozite sau amenzi neplătite. Nu sunt eligibile persoanele care, în urma unei sentințe definitive sunt acuzate de infracțiuni împotriva mediului. Și nu în ultimul rând, solicitantul nu trebuie să fi beneficiat de finanțare nerambursabilă din altă sursă pentru același proiect.
Condițiile de eligibilitate
Odată ce va fi lansat de AFM ( Administrația Fondului pentru Mediu), cheltuielile legate de achiziția și montarea sistemelor de protecție vor putea fi acoperite de măsura financiară. Se vor finanța gardurile electrice, sistemele de informare și publicitate, în cel din urmă caz se vor monta panouri cu detalii privind proiectul.
Finanțarea va acoperi de asemenea și cheltuielile pentru proiectare, asistență tehnică și studii, cheltuieli de consultanță și taxa pe valoare adăugată aferentă cheltuielilor eligibile.
Prin adoptarea proiectului autoritățile urmăresc reducerea conflictelor om-animal precum și implementarea măsurilor de intervenție în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică și amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole, pomicole, stupine, arii naturale protejate”.
În momentul de față, finanțarea nu este disponibilă dar, după ce AFM ( Administrația Fondului pentru Mediu va anunța în mod oficial programul, cei interesați se pot îndrepta spre autoritățile statului pentru a solicita finanțarea respectivă, potrivit Capital.ro.