În ședința de joi, 4 mai, Guvernul a aprobat două hotărâri privind programele de ajutor de minimis pentru culturile de usturoi și cartofi de consum. Programul de ajutor este un tip de asistență financiară acordată fermierilor pentru a promova producția legumicolă și pentru a-i ajuta să treacă peste dificultățile economice.
„Au fost aprobate cele două proiecte care vizează susținerea sectorului agricol, în domeniul vegetal, atât programul de susținere a producției de usturoi, precum și stabilirea unor măsuri de verificare și control al acestei producții în 2023”, a transmis Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Proiectul are un buget de 29,7 milioane de lei
Cărbunaru a vorbit și despre cât va costa această inițiativă bugetul de stat și cui se adresează. „Schema de ajutor se va aplica pe întregul teritoriu al țării, iar impactul bugetar este de 29,7 miloane lei, beneficiarii fiind producătorii agricoli persoane fizice, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale și producători agricoli persoane juridice.Cea de-a doua schemă de ajutor pentru producători vizează cartoful de consum, prin această schemă fiind asigurată susținerea producției de cartof de consum într-o sumă totală de 14,8 milioane de lei, cuantumul pentru fiecare beneficiar fiind de 200 euro/hectar.”, a mai spus Dan Cărbunaru.
Guvernul va introduce două hotărâri care se concentrează pe acordarea de programe de ajutor de minimis pentru culturile de usturoi și cartofi de consum, potrivit anunțului făcut joi de ministrul agriculturii, Petre Daea.
Se oferă 200 de euro pe hectar
„Astăzi avem două acte normative de importanţă deosebită, pentru două produse care necesită susţinere şi stimularea noastră – şi o facem de fiecare dată. Este vorba de un sprijin de minimis pentru cultura usturoiului şi a cartofului, ştiindu-se că cele două culturi au avut un regres înregistrat în ultima perioadă. Şi prin stimularea pe care am făcut-o, spun eu, permanent şi insistent, cu sume corespunzătoare, suprafaţa a reuşit să crească în România, iar balanţa acestor produse începe să se înregistreze într-un progres pe care îl dorim cu toţii, în perspectiva asigurării nevoilor interne”, a declarat Petre Daea.
În documentul de fundamentare se precizează că pentru programul de ajutor de minimis, propus pentru promovarea producției de usturoi în acest an, este necesară o suprafață minimă eligibilă de 0,3 hectare. Pentru ca un fermier să fie eligibil pentru ajutor, trebuie să se producă minimum 3.000 de kilograme de usturoi pe hectar pe proprietate, primind astfel 3.000 de euro de la stat.
În plus, se propune acordarea unui ajutor financiar în valoare de 200 de euro pentru fiecare hectar de teren utilizat pentru cultivarea cartofilor pentru consum uman, cu o suprafață minimă eligibilă de 0,3 hectare. Potrivit Agerpres, ajutorul se bazează pe suprafața de teren care este folosită în mod real pentru cultivarea cartofilor pentru consum uman, cu un randament minim de 15 tone la hectar.