Ministerul Sănătății a anunțat în urmă cu puțin timp că a început, oficial, proiectarea Spitalului Regional de Urgență Cluj.
Statul a alocat 540 mil. euro pentru construirea unui spital
Câștigătorul licitației este Asocierea 3TI Progetti Italia – Ingineria Integrata S.p.A, Aduro Impex SRL, ATI Project SRL – asociere italo-română. Consorțiul are obligația, conform contractului, să finalizeze Proiectul tehnic de execuție (PT) în 12 luni.
De asemenea, contractul mai prevede 60 de luni pentru asistență tehnică (inclusiv pe perioada execuției lucrărilor de construcție) și alte 60 luni perioada de notificare a defectelor(garanția lucrărilor).
Va fi gata în 4 ani
Bugetul pentru lucrările de proiectare și asistență tehnică este de aproximativ 10 milioane de euro, anunță Ministerul Sănătății. Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea 849 de paturi pentru îngrijirea pacienților internați, 19 săli de operație, 60 de paturi pentru urgențe, 70 de camere pentru îngrijiri în ambulatoriu și circa 80 de camere dedicate serviciilor de diagnostic și tratament (imagistică, servicii chirurgicale, endoscopie, cardiologie, etc.).
Unitatea sanitară va funcționa ca spital de urgență de nivel înalt și va fi organizat, în premieră pe centre de servicii (ex: Centrul de cap și gât, Centrul toracică, Centrul Abdominală, Centrul de medicină internă, Centrul pentru mamă și copil, etc) și va utiliza tehnologii medicale avansate.
Construirea spitalului va dura 4 ani de la semnarea contractului de execuție iar valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, este de 540 de milioane de euro.
La sfârșitul lui 2019, ministrul Costache a aprobat finanțarea pentru Spitalul regional Iași
2019: „Semnarea în cel mai scurt timp și a contractelor de finanțare pentru construirea Spitalelor Regionale de Urgență din Cluj și Craiova”
„Astăzi am semnat, în prezența vicepremierului, dna Raluca Turcan, primul contract de finanțare pentru cel mai avansat dintre spitalele regionale si am reusit atingerea unui obiectiv important din Programul de guvernare, urgentarea proiectelor mari de infrastructură. Vom continua colaborarea cu Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional pentru semnarea în cel mai scurt timp și a celorlalte două contracte de finanțare, pentru construirea Spitalelor Regionale de Urgență din Cluj și Craiova”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății după eveniment.
Urmează Craiova
- Data estimată pentru semnarea contractului de proiectare ar fi iulie 2022.
- Lansarea procedurii de contractare pentru lucrările de construcție ar urma să aibă loc în iulie 2023.
- Iar luna mai a anului 2024 este data estimată pentru startul construcției, iar februarie 2028, data la care ar deveni operațional spitalul.
Întârzierile ar fi fost cauzate, în mare parte, de suprapunerea unei suprafeţe de teren cu Drumul Expres Craiova-Piteşti.
„A durat patru luni să refacem în totalitate studiul de fezabilitate şi să luăm din nou toate avizele. În prezent, încă mai avem nişte discuţii legate de exproprieri. Sunt elemente neprevăzute care apar. Studiile care erau realizate de mai mulţi ani nu băteau cu realitatea din teren”, a precizat managerul de proiect din cadrul Ministerului Sănătăţii.