Una dintre cele mai uimitoare sculpturi din lemn realizate vreodată, o sculptură dublă cu 2 personaje distincte pe laturile opuse, este găzduită de Muzeul Salar Jung din Hyderabad, India.
Statuia este una din cele mai recunoscute imagini de pe internet
Statuia a fost sculptată dintr-o singură piesă de sicomor, cândva, în secolul al XIX-lea, de un artist francez necunoscut.
Cele două personaje sculptate într-o singură statuie sunt Mephistopheles și Margaretta. Acestea nu sunt doar cele mai fotografiate opere de artă expuse la Muzeul Salar Jung, ci șiuna dintre cele mai recunoscute imagini de pe internet.
Pe o parte a statuii există o figură masculină, iar pe cealaltă – una feminină și o oglindă mare în spatele sculpturii, astfel încât să se poată vedea ambele.
Fotografiile acestor sculpturi uimitoare au devenit virale pe social media și au capturat imaginația a milioane de oameni din întreaga lume, de foarte mult timp. Și, din motive întemeiate, nivelul de complexitate și designul binar au rămas de neegalat în ultimele două secole.
Mefistofel este cunoscut sub numele de diavol, fiind înfățișat cu pieptul umflat și cu un zâmbet arogant pe față. Pe de altă parte, Margaretta apare cu capul ușor plecat și o expresie timidă.
Natura contrastantă a sculpturii cu două fețe este cea care fascinează spectatorii
Această sculptură din lemn a fost inspirată de legenda germană a lui Faust, unde un cărturar ajunge să încheie o înțelegere cu diavolul, schimbându-și sufletul pentru cunoaștere și plăceri lumești.
În această perioadă statuia a fost creată de un sculptor francez necunoscut. În 1876, a atras atenția lui Nawab Mir Turab Ali Khan (Salar Jung I), care se afla în acel moment într-o călătorie în Europa.
Atunci, Mir Turab Ali Khan era prim-ministru la Nizam din Hyderabad și bunicul omului responsabil pentru fabuloasa colecție a Muzeului Salar Jung, Nawab Mir Yousuf Ali Khan sau Salar Jung III.
Statuia dublă “Mephistopheles și Margaretta” a fost achiziționată de Mir Turab Ali Khan în anul 1876 în Franța și a fost una dintre cele mai vechi exponate din colecția Salar Jung.
De asemenea, în timpul călătoriei sale europene, Mir Turab Ali Khan a achiziționat încă o statuie extraordinară, respectiv sculptura din marmură numită “Veiled Rebecca”, pe care a achiziționat-o la Roma. Potrivit Live History India, și această sculptură este una dintre cele mai populare atracții ale muzeului, citează cunoastelumea.ro.
Nawab Mir Yousuf Ali Khan, a adunat, în timpul vieții sale, peste 50.000 de obiecte de artă și antichități, pe care le-a păstrat în palatul său, Diwan Deori.
După moartea lui Nawab Mir Yousuf Ali Khan în anul 1949, Guvernul Indiei a decis să înființeze un muzeu pentru a-și expune colecția la Palatul Dewan Deori, prima casă a Muzeului Salar Jung, care a fost inaugurată de prim-ministrul Jawarharlal Nehru în data de 16.12.1951. Ulterior, în anul 1968, muzeul s-a mutat în sediul actual.