Social

Statistică înfiorătoare. Peste 700.000 de cazuri de astm infantil în UE sunt legate de gazele de gătit

Statistică înfiorătoare. Peste 700.000 de cazuri de astm infantil în UE sunt legate de gazele de gătit
Infoactual/arhiva

Un nou studiu spune că gazul de gătit crește foarte mult riscul de probleme de sănătate la copii.

Statistică înfiorătoare. Peste 700.000 de cazuri de astm infantil în Uniunea Europeană sunt legate de gazele de gătit

Conform unui nou raport, persoanele care folosesc aragazuri cu gaz în bucătării cresc riscul ca proprii copii să dezvolte probleme de sănătate.

Un studiu realizat de ONG-ul CLASP, de Alianța Europeană pentru Sănătate Publică și de Organizația Olandeză pentru Cercetare Științifică Aplicată sugerează că aragazurile cu gaz depășesc limitele de poluare a aerului în locuințe.

Datele colectate pentru raport sugerează că persoanele care gătesc cu gaz, fără o ventilație adecvată, sunt expuse unui risc major. Acest lucru se datorează acumulării de dioxid de azot, care depășește în mod constant standardele de poluare ale Uniunii Europene (UE), precum și orientările Organizației Mondiale a Sănătății privind calitatea aerului.

Studiul a constatat că numai cuptorul cu gaz produce cantități uriașe de monoxid de carbon, particule foarte fine, precum și alți poluanți. Acest maxim de gaze nocive și alte particule sunt considerate extrem de periculoase pentru sănătatea copiilor și pot cauza probleme majore legate de plămâni.

În 2022, raportul afirmă că peste 700.000 de cazuri de astm infantil documentate în UE, au fost legate de gazul de gătit.

Această cifră reprezintă peste șapte la sută din toate cazurile de astm, în cele 27 de țări din blocul comunitar. Estimările, conform UE, atestă că peste 100 de milioane de locuințe din UE sunt dependente de gazul de gătit.

Raportul dat arată inclusiv că mai mult de 50 la sută dintre locuințele din țări precum Olanda, România, Italia și Ungaria sunt complet dependente de gaz pentru gătitul alimentelor.

Experții prezic acum că se așteaptă ca criza energetică din UE să agraveze și mai mult situația în lunile de iarnă, deoarece oamenii își ventilează mai rar casele pentru a economisi la facturile de încălzire.

„Oamenii își petrec cea mai mare parte a timpului în interior, iar calitatea aerului din interior poate avea un impact major asupra sănătății și bunăstării noastre”, a declarat Christine Egan, CEO al CLASP, citată de Euronews.

Egan a ținut să precizeze, ca o concluzie la statisitca menționată: „Aparatele de gătit pe gaz au nevoie de etichete de avertizare privind sănătatea, precum pachetele de țigări”, adăugând: „Puțini oameni sunt conștienți de riscurile nocive pe care le prezintă aparatele de gătit pe gaz – gătitul cinei vă poate expune la mulți poluanți”.