Agenția Europeană de Mediu (AEM) a estimat că în cazul în care nu se iau măsuri de combatere a schimbărilor climatice, până la sfârșitul secolului, în Europa ar putea muri zeci de mii de oameni în fiecare an din cauza căldurii.
Statistică înfiorătoare. Până la 90.000 de decese vor avea loc anual din cauza căldurii, în UE. De ce cred aceasta specialiștii
Miercuri, 9 noiembrie 2022, specialiștii de la Agenția Europeană de Mediu (AEM) au relatat, într-un comunicat oficial, că, din cauza schimbărilor climatice, ar putea exista „până la 90.000 de decese cauzate de căldură pe an”.
Aproximativ 129.000 de europeni au murit deja din cauza căldurii severe între 1980 și 2020, potrivit datelor AEM, care a precizat că numărul deceselor cauzate de căldură va continua probabil să crească din cauza ”frecvenței crescute a valurilor de căldură din cauza schimbărilor climatice”.
Cu toate acestea, a enumerat, de asemenea, îmbătrânirea populației și creșterea urbanizării ca posibile cauze, Europa de Sud fiind deosebit de afectată.
Potrivit cercetătorilor agenției:
„încălzirea apei mării ar putea, de asemenea, să faciliteze răspândirea bacteriilor care provoacă holera”, ceea ce înseamnă că boli precum malaria și febra dengue s-ar putea răspândi mai mult.
Aproape toate decesele legate de temperaturile ridicate pot fi prevenite în Europa, a precizat agenția, menționând că schimbarea orelor de lucru ar putea reduce pericolele cauzate de căldură, la fel ca și ‘orașe mai verzi’.
Luni, 7 noiembrie a.c., Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat că aproape 15.000 de persoane din Europa au murit până în prezent din cauza căldurii numai în acest an.
În luna octombrie, alt document, de această dată un raport comun al UKHSA și al Oficiului Național de Statistică din Marea Britanie (ONS) a arătat efectul temperaturilor record din această vară asupra excesului de decese în Marea Britanie.
„Analiza inițială efectuată de Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) arată că, pe parcursul celor 5 perioade de caniculă din vara anului 2022, excesul total estimat de mortalitate (excluzând coronavirusul (COVID-19) în Anglia a fost de 2.803 pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste”, se arăta, la acea vreme, în raport.
„Aceasta este cea mai mare cifră de mortalitate excesivă în timpul perioadelor de caniculă observată de la introducerea planului Heatwave pentru Anglia în 2004”.
În Spania, de exemplu, numărul de decese în exces atribuite temperaturilor ridicate din această vară aproape că s-a triplat în regiunea Valencia.