Actual Lifestyle

Stați mult timp în fața calculatorului? Iată cum pot fi evitate problemele medicale majore

Stați mult timp în fața calculatorului? Iată cum pot fi evitate problemele medicale majore

Tot mai mulți oameni, că sunt mici sau mari, petrec ore în șir, la calculator sau la orice alt gadget, precum tableta sau telefonul mobil.

Stați mult timp în fața calculatorului? Iată cum pot fi evitate problemele medicale majore

Un studiu publicat recent a evidențiat faptul că lumina pe care o întâlnești la computer, tabletă, televizor și chiar la smartphone este o cauză importantă a îmbătrânirii premature a ochilor. Conform specialiștilor, aceasta cauzează leziuni oculare pe termen lung, și poate grăbi apariția degenereșcenței oculare legate de vârstă (AMD).

Când ajungem la medicul specialist oftalmolog, mai devreme sau mai târziu, prima întrebare pe care ne-o adresează acesta este dacă stăm mult timp în fața calculatorului sau oricare alt dispozitiv electronic.

Dacă luăm măsuri în timp util și apelăm la sfatul medicului când sesizăm primele senzații deranjante ale ochiului, mai ales când privim ecranul calculatorului, problemele medicale majore pot fi evitate.

Mai mult de 72% dintre adulți nu știu însă care sunt pericolele expunerii la lumina albă electrizată sau albastră și cum îi poate afecta. Mai mult, lumina. specifică ecranelor, are un impact mare asupra vederii și poate cauza nu doar probleme de vedere, ci și tulburări de somn.

Acest tip de lumina emisă de LED-uri și monitoare este chiar mai puternică decât cea ultravioletă, pentru că pătrunde mai adânc în retină, mai spun oftalmologii, potrivit libertatea.ro.

Dacă lucrați zilnic în fața calculatorului, cunoașteți deja problemele care apar. Vederea încețoșată, senzația de mâncărime a ochilor, dureri de cap, ochi uscați sau roșii.

Ochelarii de protecție pentru calculator sunt ochelarii cu sau fără dioptrii, ai căror lentile sunt tratate pentru a reflecta lumina artificială emisă de monitoare.

În fața ecranelor digitale clipim mai rar, aspect care conduce la apariția sindromului de ochi uscați. De obicei, primele simptome ale oboselii oculare provocate de ecranele digitale sunt: vederea încețoșată, senzația de mâncărime a ochilor, dureri de cap, sensibilitate la lumină, ochi uscați sau roșii.

O vizită la medicul oftalmolog va arăta dacă aveți nevoie de ochelari de protecție pentru calculator cu sau fara dioptrii.

La centrele de vânzare a ochelarilor și lentilelor aferente, specialiștii spun că există două mari categorii:

  • Ochelari pentru corectarea unui viciu de refracție (ochelari cu dioptrii);
  • Ochelari pentru protecție la lumina albastră (fară dioptrii).

În cazul în care există simptome specifice după ce petreceți foarte mult timp în fața calculatorului, veți avea nevoie de ochelari strict de protecție, cu tratamente antireflex, dar și această decizie aprține medicului specialist oftalmolog.

Sfaturi, la îndemână, pentru protecția ochilor

  • Pauze regulate de la folosirea calculatorului
  • Poziția corectă în fața monitorului
  • Investește într-o  pereche de ochelari cu lentile antireflex cu protecție PC recomandate de medicul oftalmolog
  • Ajustează corect luminozitatea ecranului
  • Clipește mult pentru a umezi ochii, cam de două ori mai des decât în mod normal
  • Mărește dimensiunea fonturilor atunci când citești de pe monitor
  • Aranjează-ți spațiul de lucru în așa fel încât să fie cât mai confortabil, să aibă lumină naturală și să poți sta într-o poziție care să nu-ți afecteze  coloana sau gâtul
  • Evită lumina artificială sau naturală, direct pe monitor. Fii sigur că sursa luminii vine dintr-o parte pentru a reduce reflexia
  • Exerciții de relaxare a ochilor
  • Mergi la un control oftalmologic de cel puțin două ori pe an, pentru a urmări starea de sănătate a ochilor.

Conform Agentiei Internationale pentru Prevenirea Orbirii (IAPB), citată de doctorulzilei, aproximativ 36 de milioane de oameni sunt orbi , aproximativ 246 de milioane au o  insuficiență vizuală moderată sau severă si aproximativ 65% dintre persoanele cu deficiențe de vedere au vârsta în jur de 50 de ani și peste.

Foto: pixabay/ video: youtube