Statele Unite anunță primul vaccin anticoronavirus. Compania biotehnologică ‘Moderna’ cu sediul în Massachusetts a anunțat astăzi că primul vaccin anticoronavirus testat pe oameni pare să fie sigur și să fie capabil să stimuleze un răspuns imunitar la virus.
Informațiile se bazează pe rezultatele obținute pe primii opt voluntari sănătoși, care au primit fiecare două doze de vaccin. Voluntarii au dezvoltat anticorpi, care au fost apoi testați în laborator, în celule umane.
Anticorpii au fost capabili să blocheze virusul să se reproducă, ceea ce constituie un element-cheie pentru un vaccin eficient. Nivelurile anticorpilor de neutralizare a virusului au fost la nivelurile găsite în pacienții care s-au recuperat după ce au contractat virusul în comunitate.
Testele cu vaccinuri au loc în faze, cu prima aliniere menită să verifice dacă vaccinul nu are efecte negative.
Efectele secundare rezultate după testele experimentale au inclus oboseală, febră, dureri musculare și de cap. Toate aceste simptome au fost rezolvate într-o singură zi, a spus astăzi, într-oteleconferinţă, unul din directorii companiei ‘Moderna’.
Cea de-a doua fază a testelor, pe 600 de voluntari, va începe în scurt timp. Cea de-a treia va începe în iulie și va implica mii de voluntari sănătoși. Medicul şef al ”Moderna”, doctorul Tal Zaks, a spus pentru „New York Times” că, dacă testele merg bine, un vaccin ar putea deveni accesibil în masă către sfârșitul anului sau începutul lui 2021.
Majoritatea vaccinurilor constau, în general, în piese inactive ale virusului sau proteine din virus, construite prin inginerie genetică. Când sunt injectate în corp, atrag un răspuns imun durabil, similar celui dezvoltat de o persoană care a fost infectată și s-a însănătoșit. Prin contrast, tehnologia numită mRNA, folosită de „Moderna”, se bazează pe propriile celule ale corpului, pentru a produce proteine virale care să genereze anticorpi.
În urma informațiilor privind potențialul vaccin anticoronavirus și în mijlocul speranțelor privind o revenire a economiei americane în a doua jumătate a anului, acțiunile pe Wall Street au început săptămâna cu creșteri semnificative.
Pe de altă parte, Guvernul federal a cerut căminelor de îngrijire a bătrânilor să raporteze până la miezul nopții trecute numărul infecțiilor cu noul coronavirus, pentru ca oficialii sistemului de sănătate să poate evalua severitatea cu care au fost afectați rezidenții celor mai mult de 15.000 de asemenea centre.
Colectarea datelor constituie prima încercare de a evalua impactul virusului de la apariția lui, în urmă cu trei luni, într-un cămin de îngrijire a bătrânilor din Seattle, unde a ucis mai mult de 40 de oameni, după care s-a extins în mai mult de unul din patru asemenea centre.
Cu câteva ore în urmă, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a spus, într-o conferință de presă, că situația de la căminele de bătrâni va constitui o prioritate.
Andrew Cuomo: Am făcut cunoștință cu acest virus în Seattle, statul Washington, unde a atacat un cămin de îngrijire a bătrânilor. A atacat cea mai vulnerabilă populație, cetățeni în vârstă, aglomerați într-o clădire. Săptămâna trecută am stabilit un regulament care cere ca întreg personalul de la căminele de bătrâni să fie testat pentru coronavirus de două ori pe săptămână.
Oficialii federali au spus că vor colecta săptămânal datele de la căminele de bătrâni și le vor publica online până la sfârșitul acestei luni. Datele vor releva impactul în state care refuză să identifice căminele de bătrâni cu infecții COVID-19, ca Texas și Virginia, potrivit RRA.