Parlamentul și Consiliul European au ajuns la un acord preliminar referitor la strategiile de reducere a emisiilor și a consumului de energie în clădirile din Uniunea Europeană (UE). Într-un efort de decarbonizare a sectorului imobiliar, se renunță la subvențiile pentru centralele de gaz sau petrol.
Conform acordului convenit, începând cu anul 2040, toate locuințele din UE vor trece la încălzirea electrică. De asemenea, începând cu anul 2030, toate construcțiile noi vor trebui să atingă un nivel zero de emisii. Aceste măsuri au ca scop îmbunătățirea calității vieții și reducerea costurilor la facturile de energie.
Statele membre UE sunt obligate să reducă consumul de energie
În cadrul obiectivelor stabilite, statele membre ale UE sunt obligate să-și dezvolte propriile planuri naționale până în 2030. Planurile trebuie să includă o reducere cu 16% a consumului mediu de energie în clădirile rezidențiale. De asemenea, până în 2035, această reducere trebuie să ajungă la 20-22%. Prin aplicarea acestor măsuri, se preconizează că cel puțin 55% din scăderea consumului mediu de energie va fi realizată prin renovarea clădirilor cu performanțe slabe.
„Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul referitor la reducerea emisiilor și a consumului de energie ale clădirilor în întreaga UE. Dispozițiile consolidate ale Directivei privind performanța energetică a clădirilor vor veni în sprijinul eforturilor UE de decarbonizare a parcului imobiliar în întreaga Uniune. Acesta este un domeniu în care impactul concret al Pactului verde european se va traduce prin îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Și prin reducerea facturilor la energie. Acordul va accentua, de asemenea, independența energetică a Europei, în conformitate cu planul REPowerEU. Și va oferi argumente economice solide pentru un sector al clădirilor mai curat în UE”, se arată în comunicatul de presă al Comisiei Europene.
Care este scopul?
Directiva revizuită vizează îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor și include diverse măsuri pentru optimizarea planificării renovărilor. Printre acestea se regăsesc instrumentele de asigurare pentru procesul de renovare al clădirilor. Statele membre sunt responsabile de elaborarea planurilor naționale de renovare a clădirilor. Obiectivul este formularea unei strategii de decarbonizare a parcului imobiliar la nivel național.
De asemenea, acestea trebuie să implementeze soluții pentru eliminarea obstacolelor persistente, precum cele legate de finanțare, formare și atragerea unui număr mai mare de specialiști calificați. Planurile naționale vor include și scheme de pașapoarte pentru renovarea clădirilor. Orientând proprietarii asupra etapelor necesare pentru a crea structuri cu emisii zero. Ghișee unice pentru proprietarii de locuințe, întreprinderi mici și toți participanții în lanțul de valoare al renovării vor fi instituite de către statele membre UE.
Acordul prevede, de asemenea, eliminarea treptată a cazanelor care utilizează combustibili fosili. Începând cu 1 ianuarie 2025, subvențiile pentru astfel de instalații nu vor mai fi acordate. Statele membre sunt obligate să adopte măsuri pentru eliminarea progresivă a combustibililor fosili utilizați în încălzire și răcire, cu eliminarea completă a acestora până în 2040, conform informațiilor Antena 3 CNN.