Prima zi de școală reprezintă unul dintre momentele care se păstrează viu în amintirea copilului toată viața. Ca adulți, fiecare dintre noi, ne amintim de această zi importantă, care s-a constituit în ceea ce înseamnă drumul nostru în viață.
Pe lângă formarea noțiunilor importante de scris și socotit, învățământul primar are scopul să formeze și rutinele necesare procesului de învățare pe tot parcursul vieții. A le forma corect înseamnă a asigura copilului nostru disciplina necesară învățării.
Pregătirea pentru primul contact cu școala al copilului și nu numai
Pentru prima zi de școală, dar și pentru ceea ce urmează să trăiască din punct de vedere al experienței, copilul dumneavoastră, potrivit specialiștilor psihologi, ar fi bine să:
- Organizați împreună noile instrumente: ghiozdanul, rechizitele și manualele, caietele și toate cele necesare programului său.
Anterior primei zile de școală și după discuția cu doamna învățătoare mergeți împreună cu copilul Dvs. să achiziționați toate cele necesare școlii și mai ales uniforma școlară – dacă aceasta există.
În cazul în care școala nu are o uniformă specială, cu siguranță va trebui să respectați indicațiile de culoare predominante impuse de școală. Alegeți hainele și discutați cu copilul toate aspectele legate de importanța uniformei și de regulile care trebuie respectate având în vedere noul său statut de școlar.
Începând de acum, el va trebui să facă față altor exigențe, întrucât a trecut la etapa de elev!
- Înainte de școală, pregătiți copilului micul dejun și pachețelul pentru școală (procesul de învățare este un mare consumator de energie și prin urmare, copilul trebuie să fie bine hrănit și să aibă la el o gustărică sau un pachețel de mâncare, precum și o sticluță de apă, acestea fiindu-i necesare în timpul programului pentru a-i asigura confortul caloric).
- Împreună cu copilul, stabiliți programul său zilnic.El trebuie să știe ce are de făcut din momentul trezirii de dimineață și până seara. Această discuție, dar mai ales respectarea programului, vor avea scopul să formeze rutinele necesare asigurării unui echilibru pe tot parcursul vieții, va căpăta deprinderea de a fi ordonat și de a respecta un program.
Așadar, trebuie să verificați:
- orarul
- momentul prânzului
- drumul către și de la școală acasă
- temele și executarea lor
- carnetul de note
Totodată, va trebui să discutați despre dificultățile cu care se confruntă la școală și soluțiile pe care dumneavoastră le oferiți pentru a-i asigura copilului întregul confort.
- Treptat, reduceți perioada în care îl duceți la școală și încercați să-i formați copilului deprinderea de a merge singur.
Copilul trebuie să își formeze și reflexele sociale, să-și dezvolte independența, să învețe să se „descurce” în deplasarea de la școală spre casă.
- O atenție deosebită trebuie să o acordați programului de somn atât pe parcursul zilei, cât și seara. El trebuie să meargă la culcare și să se trezească, pe cât posibil, la aceleași ore.
- Legătura cu doamna învățătoare și cu școala trebuie pastrată permanent. Încercați, pe cât posibil, să găsiți împreună cele mai bune soluții pentru a-i asigura copilului dumneavoastră o dezvoltare coerentă. Dacă aceste probleme nu pot fi soluționate de către dumneavoastră sau de către doamna învățătoare, apelați cu încredere la consilierul psiholog din școală sau la un cabinet de psihologie educațională ori de asistență logopedică, potrivit newsbv.ro.