Multe persoane se confruntă cu mari probleme din punct de vedere al stresului. În fiecare zi suntem prinși în problemele și provocările cu care ne confruntăm zi de zi. Rutina ne facă să uităm că avem nevoie de momente de relaxare. Iar acest lucru pe termen lung ne poate aduce efecte distructive la nivelul corpului. Astfel, oamenii au nevoie de hormonul fericirii.
Prinși în stresul cotidian, oamenii încearcă să-și inducă o stare de bine prin rememorare. Acel moment în care ne gândim la momentele frumoase din viața noastră.
Hormonul fericirii
Pentru a face față stresului și în scopul de a avea o stare mai bună avem nevoie de hormonul fericirii. Organismul eliberează endorfine pentru a ajuta la ameliorarea durerii și a stresului. Studiile au demonstrat că endorfinele funcționează în mod similar cu opioidele. Care sunt o familie de medicamente ce reduc durerea și au potențialul de a induce euforie. De obicei, medicii le prescriu pentru gestionarea durerii. Sau pentru utilizare pe termen scurt în urma unei intervenții chirurgicale.
Studiile efectuate în anii 1980 au demonstrat că endorfinele funcționează ca hormoni peptidici secretați în sistemul circulator de către glanda pituitară. De asemenea, sunt neurotransmițători în sistemul nervos central.
Endorfina, rol cheie la nivelul sănătății
Potrivit cercetărilor, hormonul fericirii poate fi mai eficient decât multe medicamente. Când vine vorba de anumite afecțiuni, endorfina este o metodă bună de a lua durerea fizică, dar și de a combate dezechilibrele emoționale. Endorfinele tratează durerea mult mai eficient decât morfina. Deoarece provoacă senzații de plăcere și este legată de emoții puternice. Endorfina este cunoscută și sub numele de hormonul fericirii.
„Endorfinele joacă un rol cheie în sănătatea umană și în echilibrul emoțional. Sunt neurotransmițători produși de glanda pituitară și au capacitatea de a masca durerea. Sunt practic un analgezic natural și reduc semnificativ stresul” a explicat psihologul Stelian Chivu.
Impact la nivel psihologic
Hormonul fericirii are un impact important la nivel psihologic. Astfel, endorfinele pot îmbunătății starea de spirit și au mai multe beneficii. De la reducerea depresiei la eliminarea anxietății. De asemenea, acești hormoni ajută la creșterea stimei de sine și la menținerea unei greutăți corporale normale.
Conform studiilor științifice, scăderea nivelului de endorfine din organism provoacă schimbări de dispoziție. Dar și creșterea intensității durerii sau a sentimentelor de tristețe, anxietate și impulsivitate. „Nu în ultimul rând, apar problemele cu somnul, iar stresul se acumulează mai repede în organism.” a explicat expertul.
Limbajul mental
Limbajul mental poate fi folosit pentru a forma neuronale. Astfel, aceste căi sunt declanșate de acte mentale specifice (metaprograme). Metaprogramele sunt procese mentale care, în esență, ne modifică convingerile. Astfel, ne putem ajuta corpul să producă endorfine prin anumite acțiuni sau satisfacerea unor plăceri.
„Endorfinele acționează ca un calmant și ca un amplificator al fericirii. Creierul uman poate fi ajutat și chiar programat să producă endorfine folosind limbajul mental. Limbajul mental ne ajută foarte mult ca să obținem pacea mentală, pentru că duce la ceea ce numim harta mentală. La rândul ei, aceasta generează un limbaj emoțional.” a spus psihologul Stelian Chivu, conform Adevărul .