Szijjarto la Moscova, anunță că Ungaria cumpără ”o mare cantitate” de vaccin împotriva covid-19 Sputnik V din Rusia. Pentru a se imuniza împotriva Sars-cov-2, ungurii încep vaccinarea.
Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că Ungaria a încheiat un acord de achiziţionare a vaccinului rus împotriva covid-19 Sputnik V, relatează Reuters.
Ungaria devine astfel prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care iese din rând şi aprobă în mod unilateral folosirea vaccinului candidat rusesc, în contextul în care în Europa creşte frustrarea faţă de întârzieri în aprovizionarea cu vaccinuri dezvoltate de către laboratoare occidentale – ceea ce poate afecta relansarea economică.
Budapesta va ridica restricțiile
Acest acord intervine la o zi după ce autoritatea ungară de reglementare a medicamentelor a dat undă verde vaccinurilor împotriva covid-19 britanic AstraZeneca şi rusesc Sputnik V, în contextul în care Budapesta depune eforturi să ridice restricţiile impuse din cauza epidemiei în vederea uneirelansăria economiei.
Vaccinul Sputnik V nu a fost încă aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, dar la 29 ianuarie, urmează să ia o decizie cu privire la vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford.
Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe a anunțat, într-o transmisiune în direct pe o rețea de socializare, de la o reuniune cu omologul său rus Serghei Lavrov, că vaccinul Sputnik V urmează să fie livrat în trei etape şi că detalii cu privire la volumul expediat urmează să fie comunicate ulterior.
”Sunt foarte fericit să anunţ că am semnat azi un acord în virtutea căruia Ungaria poate să cumpere o mare cantitate de vaccin rusesc în trei tranşe”, anunţă Szijjarto
Ministrul ungar, subliniază că utilizarea acestui vaccin ar putea să permită Guvernului lui Viktor Orban să ridice mai devreme restricţiile impuse în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.
Viktor Orban, premierul ungar, şi-a apărat abordarea, apreciind că autorizarea utilizării mai multor vaccinuri este cea mai bună, stimulează concurenţa şi obligă producătorii să accelereze livrările.
”Nu avem nevoie de explicaţii, avem nevoie de vaccinuri”, a subliniat premierul suveranist la postul public de radio.
”Bune relaţii pragmatice” sunt întreținute între Guvernul conservator ungar cu Moscova de când se află la putere în 2010. Ungaria depinde de gazele naturale importate din Rusia.
Vaccinul Sputnik V are o eficienţă de 92% împotriva covid-19, potrivit unor rezultate intermediare, însă datele finale ale testelor nu au fost publicate.
Înainte de încheierea testelor cu privire la sigurtanţa şi eficienţa acestuia, Moscova a lansat vaccinul şi o campanie de vaccinare, iar oamenii de știință sunt îngrijorați de această rapiditate.
Miercuri a fost depusă o cerere de omologare a vaccinului Sputnik V în Uniunea Europeană, de către Rusia, în vederea unei examinări lunii viitoare a EMA, potrivit Kanal D.