International

Sprijin pentru regiunea vestică a Balcanilor. Ursula von der Leyen prezintă noul plan de ajutor

romania-scapat-verificarile-comisiei-europene
Sursa foto Deutschland.de

Regiunea a fost mult timp o zonă de extindere potențială pentru Uniunea Europeană, dar eforturile de aderare au fost îndelungate și, în multe cazuri, au fost blocate.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri un nou plan de apropiere a Balcanilor de Vest de UE.

În cadrul forumului GLOBSEC de la Bratislava, executivul de la Uniunea Europeană a declarat că blocul comunitar trebuie să facă mai mult pentru a se apropia de membrii aspiranți din regiune, dezvăluind un plan în patru puncte pentru a stimula creșterea locală. Balcanii de Vest reprezintă de mult timp o zonă de expansiune potențială pentru UE, însă eforturile de aderare au fost îndelungate și, în multe cazuri, blocate.

Balcanii de Vest, regiune importantă pentru Uniunea Europeană

„Ne-am dat seama în sfârșit că nu este suficient să așteptăm ca prietenii noștri din afara Uniunii să se apropie de noi. Trebuie, de asemenea, să ne asumăm responsabilitatea de a-i aduce mult mai aproape de noi pe membrii aspiranți ai Uniunii noastre” , a declarat von der Leyen în fața unei mulțimi de oficiali și grupuri de reflecție de pe întreg continentul.

Planul, potrivit lui von der Leyen, ar include eforturi pentru a alinia în continuare Balcanii de Vest la piața unică a Uniunii Europene, pentru a aprofunda integrarea economică regională, pentru a accelera reformele judiciare și anticorupție și pentru a stimula finanțarea de preaderare.

„Balcanii de Vest ar putea adera la piața noastră unică digitală în domenii precum comerțul electronic și securitatea cibernetică. Am putea să ne facilităm comerțul cu bunuri și plățile”, a continuat Ursula von der Leyen.

Uniunea Europeană s-a dedicat din nou sprijinirii țărilor din Balcanii de Vest de când Rusia a invadat Ucraina, în condițiile în care oficialii sunt din ce în ce mai îngrijorați de influența Moscovei în regiune.

„Vreau ca piața noastră unică să fie un motor al schimbării, nu doar pentru țările care au aderat deja la familie, ci și pentru cele care sunt încă pe drum”, a susținut von der Leyen.

Albania, în UE

Luând cuvântul imediat după von der Leyen, prim-ministrul albanez Edi Rama, a cărui țară a început oficial negocierile de aderare la UE în iulie anul trecut, la 13 ani de la prima cerere de aderare, a salutat noile promisiuni de sprijin.

„Nu numai că [suntem] pe deplin de acord cu ceea ce a spus Ursula, dar credem că aceasta este o problemă de moarte sau de viață pentru noi, pentru noi toți. Trebuie să obținem ceva mai mult și ceva trebuie să se schimbe în mod fundamental în relațiile dintre Uniunea Europeană și Balcanii de Vest dacă nu vor să vadă Balcanii de Vest să se întoarcă din nou înapoi”, a declarat Rama.

Cu toate acestea, von der Leyen a subliniat că și țările din Balcanii de Vest vor trebui să facă partea lor pentru a avea acces la noi beneficii.

„Vrem să oferim în avans Balcanilor de Vest unele dintre avantajele aderării. Dar, bineînțeles, acest lucru înseamnă, de asemenea, că anumite cerințe de aderare trebuie, de asemenea, să fie îndeplinite în avans”, a declarat ea, conform politico.eu.

În plus, a subliniat președintele, Europa trebuie să pună mai mulți bani pe masă pentru a contribui la îmbunătățirea vieții oamenilor și la facilitarea procesului de integrare.

„Ar trebui să creștem resursele dedicate Balcanilor de Vest”, a spus Ursula von der Leyen.