Economic

Sporurile nu sunt moarte, sporurile se transformă. Raluca Turcan explică noua filozofie

Sporurile nu sunt moarte, sporurile se transformă. Raluca Turcan explică noua filozofie

Sporurile nu sunt moarte, sporurile se transformă ar fi o parazare a versurilor lui Mihai Mărgineanu: ”Nu mai plânge Jane/ Plânsul e de formă/ Jeana nu e moartă / Jeana să transformă”. Invitată în cadrul emisiunii ”Punctul de întalnire” a încerca să explice că deși Premierul a anunțat că o să dispară majoritatea sporurilor, dispariția acestora nu vor afecta veniturile angajaților.

Și atunci de ce o facem? Raluca Turcan a explicat filozofia din spate:

Sporurile nu sunt moarte, sporurile se transformă. Salariul în plată ar trebui să fie același pentru toată lumea.

”Noi am stabilit un set de principii de bun simț, pe care le reiau pentru a le reține cât mai multă lume. Unu: salariul în plată ar trebui să fie același pentru toată lumea. Evident, adică nu poți să ai unii salarizați la nivel de 2019 și alții la nivel de 2022. Noi am propus salariul să fie cel de la nivelul anului 2020. Se poate discuta, dacă mergem pe un alt nivel de salarizare pentru salariul sau pe un alt nivel al salariului de bază. După aceea, sunt unele sporuri care pot fi scoase și incluse în salariul de bază. Sunt unele sporuri…” a spus Raluca Turcan,

Ministrul a precizat că există intenția ca tăierea unor sporuri să se recupereze în salariul de bază. Aceasta a mai spus că sunt unele sporuri care trebuie să fie acordate în sumă fixă, pentru că sunt pentru aceleași categorii de risc sau pentru aceleași tipuri de compensații.  Noua filozofie prevede că dacă rămân alte sporuri suplimentare, acestea să nu depășească 20% din salariul de bază.

 

Diferențe generate de actuala legislație în privința salariaților de la bugetul central sau local

Modificările aduse legilației administrației publice locale a făcut ca să existe o categorie socio-profesională din administrație, care în momentul de față nu se află pe grila de salarizare. Avem situații absolut incredibile în care un consilier dintr-o primărie de comună are un salariu mai mare decât un consilier cu aceeași pregătire dintr-un minister. De asemenea, avem consilieri dintr-un județ, cu aceeași pregătire, cu salarii diferite față de un alt județ.

Turcan a data aceste exemple și consideră că acestea sunt niște inechități pe care nu le-au creat ei, actuala guvernare.

”Sunt inechități care au fost create în timp prin tot felul de excepții, prin tot felul de partizanate care s-au creat în parlament și dintr-o lege care trebuia să fie unitară, am ajuns să fie profund neunitară şi nedreaptă.” a mai spus Raluca Turcan.

 

Când ne pierdem în taxe, majorări, impozite și nu mai se înțelege ce facem cu sporurile

Sporurile au fost introduse pentru a masca majorarea veniturilor angajaților, în special a celor angajați la stat. Angajatorii privați negociind salariile nete și oferind sporurile strict pentru categoriile de angajați care lucrează în condiții speciale cu risc real sau condiții deosebite, cele reglementate de lege. În sistemul privat existând în general prime sau diverse beneficii oferite pe bază de performanță.

În cazul introducerii unor sporuri în salariu de bază, la angajații din sistemul bugetar, prin creșterea salariului de bază va crește și impozitul. Şi atunci oamenii vor pierde din venitul net.

Raluca Turcan: ”Dimpotrivă, dimpotrivă, toate analizele arată că nu sunt afectate… în momentul în care aduci ceva la un salariu de bază nu aduci atât de puțin încât impozitul să îți mănânce mai mult decât crește.”

Raluca Turcan uită că discuția despre sporuri se referă majoritar la salariații din sistemul bugetar și afirmă că: ”Însă există și un efect pozitiv. Da, dacă noi majorăm salariile de bază, crește colectarea, pentru că într-adevăr avem taxe.” Dar, bugetarii sunt platiți din bugetul de stat, adica iei banii din buzunarul stâng și îi bagi în dreptul, tot al tău, evident, și mai pierzi ceva la acest transfer, banii care rămân efectiv angajatului.

 

Raluca Turcan: Reducerea decalajelor este o prioritate pentru acest guvern.

Raluca Turcan: ”Dimpotrivă, dacă pot să garantez ceva, pot să garantez că veniturile mici, care în momentul de față sunt extrem de deranjante, cum să zic, zdruncinătoare, așa, pentru foarte mulți angajați din sectorul public, acestea nu vor scădea. Dimpotrivă, foarte multe venituri mici vor fi reașezate pe grila de salarizare.”

Raluca Turcan a mai spus că reducerea decalajelor este o prioritate pentru actualul guvern și  în niciun caz nu vom ajunge la scăderi de salarii.