La sfârșitul acestei luni, românii se pregătesc să se bucure de o mini-vacanță prelungită în timpul sărbătorii de Paște. Cu toate acestea, există angajați care vor fi în serviciu în acele zile. Aceștia recompensați cu un spor de 100% pentru orele lucrate. Vacanța de Paște pentru elevi va începe pe 27 aprilie, sâmbătă, și se va încheia pe 7 mai, marți.
Cu toate acestea, există o categorie de lucrători care vor trebui să muncească pe 1 mai și în timpul Paștelui. Aceștia sunt angajații în sectoare unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității.
Codul Muncii oferă totuși mai multe modalități de compensare pentru acești angajați. Se acordă inclusiv un spor de 100% în cazul în care nu li se poate asigura timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
Spor de 100% pentru angajații care lucrează în zilele de sărbătoare
Potrivit Art. 139., parte a Legii 53/2003, zilele libere sunt reglementate astfel:
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
(21) Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acorda în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult.
(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, se acorda de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.
(31) Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.
(4) Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă și/sau care succeda zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, prevazute la alin. (1), precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate, potrivit Antena3.