Rusia lansează o serie de acuzații grave la adresa Guvernului Statelor Unite. FSB, mai precis Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, a precizat joi, 1.06.2023, faptul că a identificat un complot al Agenției de Securitate al Statelor Unite (NSA) prin care instituția americană utilizează softuri de tip malware pentru a accesa informații din telefoanele Apple. Americanii au profitat de vulnerabilitățile de tip backdoor dezvoltate de dispozitivele inteligente.
Reprezentanții FSB, sau „copilul mai mic” al KGB-ului sovietic, au declarat că mai bine de câteva mii de telefoane Apple au fost virusate, excepție nu au făcut nici abonații ruși. În pofida acestor acuzații, nici cei de la Apple și nici autoritățile americane nu au oferit detalii sau clarificări în acest sens.
Acuzații de spionaj informatic la adresa Statelor Unite
Instituția rusă a dat de înțeles că victimele atacurilor malware au fost în principal diplomații străini aflați în misiune pe teritoriul Federației Ruse și a fostelor republici sovietice la care se adaugă Israel, Siria, China și alte state membre NATO. „FSB a descoperit o acţiune de informaţii a serviciilor speciale americane folosind dispozitive mobile Apple”, se arată într-un comunicat al agenției ruse de spionaj.
Universitatea Harvard, prin Centrul Belfer care la rândul său a pus bazele indicelui de putere Cyber, a precizat că Statele Unite a fost cel mai mare pol de putere cibernetică în 2022, urmată de Republica Populară China, Federația Rusă și Regatul Unit.
Acuzațiile lansate de Moscova au fost îndreptate și spre gigantul tehnologic Apple, despre care a spus că s-a angajat într-o colaborare cu NSA, cea din urmă instituție este responsabilă de tehnologia informațiilor, securitatea criptografică precum și de comunicațiile din Statele Unite. În aceste condiții atât Administrația Prezidențială rusă cât și întreaga suflare diplomatică a Federației Ruse au condamnat și subliniat totodată importanța acestei colaborări.
Poziția ministerului de externe de la Moscova
”Colectarea de date ascunse a fost realizată prin vulnerabilităţi software din telefoanele mobile fabricate în SUA. Serviciile de informaţii din SUA folosesc corporaţii IT de zeci de ani pentru a colecta date pe scară largă ale utilizatorilor de internet fără ştirea lor”, se precizează într-un comunicat al ministerului de externe rus.
De asemenea, instituția de spionaj a precizat că respectivul complot american a fost devoalat în urma acțiunilor comune ale ofițerilor FSB și Serviciului Gărzilor Federale ( FSO, fosta Direcție a IX-a a KGB).
Peskov Dmitir, vocea Kremlinului a declarat că înalții reprezentanți ai Kremlinului cunosc modul de „funcționare”al dispozitivelor Apple, însă „ folosirea lor în scopuri oficiale este inacceptabilă și interzisă”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Vladimir Putin nu folosește dispozitive produse de Apple
Fostul spion al KGB-ului, actualul președinte rus, a declarat că nu utilizează un smartphone dar folosește internetul ocazional. Avertismentul FSB-ului a survenit la scurt timp înainte că gigantul Kaspersky Lab să publice un raport prin care a subliniat faptul că smartphone-urile angajaților au fost ținta unor atacuri „cibernetice extrem de complexe”.
Totodată, dezvoltatorul de programe antivirus Kaspersky Lab au precizat și modul de acțiune al atacurilor, în sensul că un mesaj invizibil a fost iniția livrat și, ulterior instalat prin vulnerabilitățile sistemului de operare iOS, după care informațiile au fost colectate și transmise spre mai multe servere. Vizați au fost angajați ai managementului de top și mediu.
La începutul acestui an, Kremlinul a ordonat oficialilor săi să nu mai utilizeze dispozitivele Apple în cadrul alegerilor prezidențiale care vor avea loc anul viitor, potrivit Reuters.