Actual

Specula nu e ilegală în România. Guvernul pregătește legea care să oprească creşterile nejustificative de preţuri

Specula nu e ilegală în România. Guvernul pregătește legea care să oprească creşterile nejustificative de preţuri

Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru combaterea speculei la raft. Astfel, comercianţii care profită de situaţiile excepţionale şi cresc nejustificat preţurile riscă amenzi cuprinse între 0,1 şi 1% din cifra de afaceri. Despre fenomenul speculei, preşedintele Consiliului Concurenţiei, Bogdan Chiriţoiu spunea luni că specula în sine nu e ilegală în momentul de faţă în România.

Legea anti-speculă. Cum vrea Guvernul să oprească creşterile nejustificative de preţuri

La nivelul Executivului a avut loc o discuție despre acest subiect. Este vorba fie de creșterile de prețuri, fie de retragerea unor produse de la raft și repunerea lor în piață în momentul în care s-a creat un deficit, astfel că vorbim de un preț mai mare.

Toate aceste cazuri vor fi analizate. Un exemplu este ce s-a întâmplat cu prețul la măști de protecție și ulei în ultima perioadă. ANAF este instituția care face această simulare pentru a se vedea care este mecanismul și cum se poate interveni exact și Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Consiliul Concurenței și ANPC colaborează pentru respectiva ordonanță de urgență.

O veste și mai tristă este dată de președintele Consiliului Concurenței care susţine că nu este ilegal să existe speculă în anumite situații și perioade. Bogdan Chirițoiu a declarat însă recent faptul că există nevoia unei legislaţii în România care să scoată în afara legii specula făcută de comercianți. Acesta a mai explicat şi faptul că organizația pe care o conduce nu are la dispoziţie instrumentele necesare pentru a pune frână unor astfel de specule.

Acum, specula nu e ilegală în România

Specula în sine nu e ilegală în momentul de faţă în România, de asta se simte nevoia să venim cu legislaţie în România împotriva speculei. Nu avem instrumente împotriva acestui fenomen”, a declarat Chiriţoiu. Lucrează la un proiect de lege anti-speculă, după ce s-a inspirat din legislația americană.

„În scopul asigurării unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor și o bună funcționare a pieței interne, prin prezenta ordonanță de urgență sunt reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de prețuri și activități ce derivă din acestea în perioadele de stare de: mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, starea de alertă sau alte situații de criză identificate explicit printr-un act normativ”, se arată în proiect.

Guvernul va identifica produsele considerate în situații de risc speculativ sau categorii de produse ce pot afecta buna funcționarea a economiei sau bunăstarea consumatorului, se mai arată în proiect.

La rândul lor, producătorii susţin că prețurile nu vor scădea pentru că există cerere pe piață. Producătorii susţin că există ferme care vor da faliment dacă produsele precum carnea de porc nu se vor scumpi cu 40%.