Ploaia de meteori Geminide va oferi un spectacol inedit. Care va putea fi observat și de pe cerul României. Potrivit NASA, curentul de meteoriți Geminide atinge apogeul în seara de 13-14 decembrie. Când Pământul trece printr-o zonă cu mult praf lăsat în urmă de asteroidul activ 3200 Phaethon.
Pe 12 decembrie, Lună Nouă se va arăta pe cer. Este o semilună care abia începe să se formeze și va apune seara devreme. Oferind o vizibilitate bună asupra ploii de meteori dacă cerul este senin.
Ploaia de meteori Geminide
Cu potențialul de a fi martori a până la 120 de meteori pe oră la apogeu, ploile de meteoriți Geminide sunt considerate ca fiind unele dintre cele mai spectaculoase. Prin urmare, dacă cerul va fi favorabil în 2023, acest flux de meteoriți ne poate oferi un spectacol magnific.
Fenomenul atinge punctul maxim în nopțile de 13-14 decembrie și se extinde în noaptea următoare, 14-15 decembrie. Fluxul de meteoriți Geminide se manifestă în fiecare an, în perioada 19 noiembrie-24 decembrie. În anii în care Luna nu luminează cerul, orbitoarele Geminide, de culoare alb-gălbuie, rivalizează cu Perseidele din august. Fiind una dintre cele mai bogate „ploi de stele” din emisfera nordică. Cu o probabilitate mai mică, ele pot fi văzute și din emisfera sudică.
Geminidele provin dintr-un asteroid
Meteorii radiază din apropierea stelei strălucitoare Castor din constelația Gemeni, în est, în serile de decembrie. Astfel, ploaia poartă numele constelației. Firește, aceasta este o coincidență de aliniere. Deoarece acești meteoriți ard în atmosfera superioară la aproximativ 100 km deasupra suprafeței Pământului. Dar Castor se află la o distanță de 52 de ani lumină. Castor poate fi văzut în apropiere de Pollux, steaua de aur din Gemeni.
Ploaia de meteoriți Geminide este legată de asteroidul Phaethon 3200 și nu de o cometă. Spre deosebire de majoritatea celorlalte ploi de meteoriți. Orbita asteroidului în jurul Soarelui durează aproximativ 1,4 ani. Geminidele provenite de la asteroizi trebuie să conțină fragmente de mărimea unei roci. Care, atunci când ard în atmosferă, sunt frecvent strălucitoare și nu lasă urme.
Geminidele, istorie lungă
La mijlocul anilor 1800 a avut loc prima apariție a Geminidelor. Cu toate acestea, deoarece ploile inițiale abia dacă produceau între 10 și 20 de meteori în fiecare oră, nu li s-a acordat prea multă atenție. Una dintre cele mai importante ploi de meteoriți ale anului este acum cea a Geminidelor.
„Ploile de stele” variază în funcție de proveniență: de la un asteroid sau de la o cometă. O cometă este un bulgăre de zăpadă murdar, cu un nucleu solid acoperit într-un înveliș de gheață. Care, pe măsură ce se apropie de soare, se transformă dintr-un corp solid într-un gaz. Având de obicei o densitate puțin mai mare decât cea a apei, cometele sunt ușoare. Ele se deplasează pe orbite extinse în jurul Soarelui, conform Pro TV .