Pașaportul biologic al sportivei nu a pus niciodată semne de întrebare.
În ultimii șase ani, Simona Halep a fost testate de peste 100 de ori. De exemplu, în perioada 2019-2022, sportiva noastră a dat probe în 55 de rânduri, ținând cont că anul 2020 a fost un sezon afectat de pandemie, iar anul 2021 a fost unul în care Simona a ratat extrem de multe competiții, din cauza accidentărilor.
În contextul în care dubla campioană de Grand Slam a fost testate pozitiv la US Open, s-a vehiculat ideea că ea a fost controlată atât de des pentru că în pașaportul biologic ar fi existat anumite date care ridicau suspiciuni. Dar, referitor la aceste suspiciuni, Gabriela Andreiașu, directorul ANAD, a confirmat pentru Gazeta Sporturilor că sunt false.
În acest context, Andreiașu a explicat că „Nu a fost cazul Simonei”, dând de înțeles clar că pașaportul biologic al sportivei nu a pus niciodată semne de întrebare și WADA nu s-a bazat pe anumite modificări din el pentru a o testa pe campioana noastră mult mai des.
Pașaportul biologic al tenismenei românce nu a oferit indicii pentru ca aceasta să fie testată în mod special
În concluzie, în cazul Simonei Halep pașaportul biologic nu a oferit indicii pentru ca românca să fie testată în mod special la roxadustat în timpul US Open, atunci când i-au fost recoltate probele ale căror rezultate sunt positive.
Reamintim că Simona Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată cu o substanță interzisă la ediția US Open din acest an.
Jucătoarea noastră a fost supusă unui test inteligent la US Open pe 29 august 2022, după meciul pierdut în turul I la US Open, 2-6, 6-0, 4-6 cu Daria Snigur (Ucraina, 124 WTA), așa cum Infoactual a informat de ieri.
„Simona era foarte testată și pe toate tipurile de probe biologice, foarte des pe sânge. A fost o testare inteligentă, care se comandă atunci când există informații sau bănuieli, suspiciuni. Sau când este planificat un control la un meci, iar sportivii sunt selectați în funcție de performanțele fizice, de exemplu”, au explicat specialiștii consultați de GSP.ro.
Simona a fost informată de testul pozitiv în data de 7 octombrie 2022.
Utilitatea pașaportului biologic
Pașaportul biologic a fost introdus în tenis în anul 2014 și este utilizat de entitățile anti-doping pentru a monitoriza în timp variabilele biologice care dezvăluie indirect efectele dopajului, mai degrabă decât în încercarea de a detecta substanța sau metoda de dopaj în sine. Iar acestea sunt folosite pentru profilul hematologic și pentru profilul steroidic. Iar potrivit Gabrielei Andreiașu, pașaportul biologic al Simonei Halep e curat. Pentru el e nevoie de cinci testări pe an.
„Nu a fost cazul Simonei”
De asemenea, o altă supoziție care s-au făcut pe seama cazului Simonei Halep este și aceea că ar fi putut apărea modificări ale profilului hematologic și astfel românca să fi fost țintită pentru un test care să releve prezența în sânge a substanței respective. Dar, conform celor precizate de Gabriela Andreiașu, „Nu a fost cazul Simonei”, scrie gsp.ro
Prin urmare, proba pozitivă la roxadustat, dată de Halep la US Open, nu a fost „anunțată” de alte modificări anterioare hematologice.