Specialiștii confirmă. Există o legătură directă între umiditatea scăzută a aerului dintr-o încăpere și răspândirea coronavirusului
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că între umiditatea aerului și răspândirea noului virus de tip SARS-CoV-2 este o legătură directă. Cu alte cuvinte, coronavirusul se răspândeşte mai mult în interior, prin aerosoli, dacă nivelul de umiditate al aerului este scăzut.
În cazul în care nivelul de umiditate al aerului este scăzut, noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 se răspândeşte mai mult în interior, prin aerosoli. Aceasta este concluzia mai mulor cercetători de la Institutul Leibniz pentru Cercetare Troposferică (TROPOS) din Leipzig şi laboratorul naţional de fizică CSIR din New Delhi, conform hotnews.ro.
Cercetătorii de la Institutul Leibniz pentru Cercetare Troposferică (TROPOS) din Leipzig le recomandă oamenilor, în afara distanţării fizice şi a măştilor, să aibă grijă ca umiditatea din încăperi să fie de 40 – 60%.
Umiditatea aerului joacă un rol major
Specialiștii sunt de părere că în momentul în care o persoană infectată cu noul virus Covid-19 tuşește, respiră sau vorbește, elimină picături mai grele de apă care ajung repede la sol. Alte picături, mult mai mici pe care le elimină în procesul respiraţiei, pot rămâne însă în aer minute în şir. Dacă aerul este uscat cei din jur le pot absorbi foarte uşor prin mucoasa nazală.
„Particulele infectante, aceste picături Pfluge care se produc în momentul în care vorbim, respirăm, strănutăm sau tuşim, aceste particule care sunt responsabile pentru infecţie, există posibilitatea de a acumula umiditate din aer, şi cu această umiditate din aer prezenţa lor în aer şi timpul cât pot fi infectante poate fi mai scurt. Boala este în mare măsură cu transmitere aerogenă.
Odată ce virusul a căzut pe sol, el nu mai poate ajunge sub nicio formă în celulele din alveolele pulmonare, acolo unde se poate replica. Şi dacă îl luăm de pe o suprafaţă, îl ingerăm, el ajunge cu mâncarea, cu modul de ingestie în stomac, unde este neutralizat instantaneu de către acidul gastric”, a explicat dr. Radu Ciornei, specialist în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară.
În momentul în care aerul este umed, atunci picăturile mai mici se combină cu altele și devin mai grele, ceea ce determină o cădere mai rapidă și, implicit, un risc mai mic de infectare.
„În cercetările despre aerosoli, s-a descoperit că umiditatea aerului joacă un rol major: cu cât aerul este mai umed, cu atât apa aderă la particulele infectate, care devin mai grele și rămân mai puțin timp în suspensie”, arată studiul.