Lifestyle

Spadasina Ana Maria Popescu, declarații în premieră despre conflictul cu ministrul Sportului. „ Am simţit, revolta!”

Spadasina Ana Maria Popescu, declarații în premieră despre conflictul cu ministrul Sportului. „ Am simţit, revolta!”
Credit imagine: TVR 2

„Peste tot s-a scris că am refuzat să dau mâna cu ministrul Tineretului şi Sportului”, a spus aseară, într-o emisiune la TVR 2, marea sportivă Ana Maria Popescu, fostă Brânză. Ea a explicat ce s-a întâmplat de fapt.

Spadasina Ana Maria Popescu, declarații în premieră despre conflictul cu ministrul Sportului

Invitata Irinei Păcurariu la „Reţeau de idoli”, în ediția de aseară, 4 aprilie, la TVR 2, a fost Ana Maria Popescu. Este un star al Românie, o sportivă desemnată de cinci ori cea mai bună spadasină a lumii și multiplă medaliată olimpică. Atunci nu era măritată și concura sub numele Ana Maria Brânză.

Irina Păcurariu a filmat interviul în casa spadasinei și, cu talent jurnalistic, a pus sub lupă viața și cariera de sportivă excepțională a acesteia. În 20 de ani de mare performanță, Ana-Maria a participat la cinci ediții de Jocuri Olimpice, are trei medalii olimpice în palmares, şase mondiale și 11 europene, cu nouă medalii de aur în total, plus 37 de Cupe Mondiale câștigate.

Mergea la competiții cu adidașii lipiți cu leucoplast

Și înainte de 1989 și după, copiii îndrăgostiți de sportul de performanță nu au beneficiat de condiții  normale de pregătire. În ambele perioade au făcut sacrificii și ei și părinții lor. Înainte de revoluție, sistemul comunist le asigura mesele cu caloriile impuse de medicii nutriționiști, iar cluburile suportau deplasările, cantonamentele, participările la competiții. Echipamentele, mai ales la sporturile extra fotbal, handbal și tenis, erau din cele mai ieftine, ba chiar se foloseau de la o generație la alta. După revoluție, cei mai mulți copii care au vrut să facă sport au fost nevoiți să se îndrepte spre cluburile private, deoarece sportul de masă nu mai exista. Iar costurile suportate de părinți nu sunt deloc de neglijat.

Despre cum a traversat viața sportivă, spadasina Ana Maria Popescu a povestit în emisiunea „Rețeaua de idoli”.

„Primul meu costum de scrimă a fost făcut de ai mei, din pânză de cort. O culoare nedefinită, un crem sau gălbui. Era urât, dar era al meu și nu trebuia să mai împrumut de la altcineva echipamentul. Ţin minte că la primele competiţii internaţionale la care am participat, mergeam cu costumele îngălbenite de vreme ale colegilor mai mari, cu şosete împrumutate şi ele, şosetele de scrimă fiind unele speciale și adidaşii lipiţi cu leucoplast. Arătam ca de bogdaproste. Şi cu toate astea învingeam sportive din alte ţări în costume de un alb impecabil”, a povestit fosta scrimeră Ana Maria Popescu despre drumul său spre performanță.

Momentul retragerii, gândit din copilărie

La finalul anului 2021, supriza începutului de decembrie a fost anunțul făcut de Ana Maria Popescu prin care își anunța retragerea. Neașteptat, rapid, surpinzător: „Se pare că se încheie. Peste 20 de ani petrecuți în sala de scrimă… A fost ultima competiție pentru mine. Credeam că sunt pregătită, pentru că nu simt să merg mai departe. Asta a fost tot și cumva cred că din copilărie mi-am promis că o să simt momentul în care să mă opresc și este momentul. Acest moment a venit, nu mai am motivație să merg mai departe”, a spus sportiva.

Astfel, se punea punct unui capitol, pentru ca pe 8 martie 2022 să se deschidă altul, când Ana Maria Popescu a devenit oficial consiliera președintelui Comitetului Olimpic Sportiv din România.

Prima medalie a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo, argintul la spadă, îi aparține. La întoarcerea în ţară, Ana Maria Popescu a refuzat însă să dea mâna cu oficialii care merseră să o întâmpine la aeroport. După aproape doi ani, sportiva a vorbit despre incidentul care a aruncat, la acea vreme, sportul românesc într-o mare polemică.

Irina Păcurariu: Ce te enervase pe tine, de fapt?

Ana Maria Popescu: Înainte de toate m-a enervat faptul că  fusesem plecată mai bine de o lună de acasă şi nu înţelegeam de ce pe culoarul când ieşi din avion trebuie să fie oficiali şi nu familia, oamenii pe care ţi i-ai dori să-i vezi. Asta nu am înţeles-o niciodată. De ce acelea sunt primele feţe pe care ar trebui să le vezi.

Ştiam deja ce se scrisese în presa din România, dar nu-mi făcusem un plan ca să zic: “Gata, merg acolo şi…”. Asta am simţit, revolta! Ce m-a mai deranjat a fost faptul că peste tot s-a scris că am refuzat să dau mâna cu ministrul Tineretului şi Sportului. Dar eu nu i-am salutat nici pe ceilalţi oficiali, de ce ei erau mai puţin importanţi?

În momentul în care am ieşit din aeroport, am văzut „un miliard” de camere aţintite asupra noastră şi nu înţelegeam de unde atâta interes brusc pentru scrimă”.

Ediția „Rețeaua de Idoli”, cu Ana Maria Popescu invitată, poate fi urmărită și vineri, 8 aprilie, de la ora 22:00, la TVR 2.