„Soţiile noastre se înţeleg bine, nu noi”, a afirmat joi, la o conferinţă de presă, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan când a descris relaţia sa dificilă cu şeful statului francez Emmanuel Macron.
Preşedintele turc Erdogan a glumit pe seama lui Emmanuel Macron: „Soţiile noastre se înţeleg bine, nu noi”
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a glumit, joi, despre relaţia sa dificilă cu şeful statului francez Emmanuel Macron, spunând la o conferinţă de presă: „Soţiile noastre se înţeleg bine, nu noi”, relatează AFP.
Emine Erdogan, soţia preşedintelui turc, şi Prima Doamnă a Franţei Brigitte Macron întreţin relaţii mai mult decât cordiale, în ciuda tensiunilor regulate dintre soţii lor care au vorbit joi la Praga în cadrul primei întâlniri a Comunităţii Politice Europene.
În noiembrie anul trecut, anturajul lui Emine Erdogan a declarat pentru AFP că relaţiile dintre cele două femei – fotografiate în mod regulat împreună la summituri internaţionale – sunt bune.
Recep Tayyip Erdogan a fost filmat, joi, făcând o glumă la adresa preşedintelui francez, propunând apartenenţa Franţei la Organizaţia Statelor Turce (OET), care include, pe lângă Turcia, ţări vorbitoare de limbă turcă din Asia Centrală şi Azerbaidjan.
„Vă aşteptăm aici dacă doriţi”, i-a spus el lui Emmanuel Macron, în prezenţa preşedintelui din Azerbaidjan, Ilham Aliev.
La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron, care l-a bătut prieteneşte pe spate şefului statului turc, a insistat joi cu acesta din urmă asupra necesităţii de a lupta împotriva oricărei „ocoliri” a sancţiunilor împotriva Rusiei, în contextul războiului din Ucraina.
UE încearcă să creeze o nouă platformă pentru extinderea cooperării cu țările din vecinătatea sa
Joi, 6 octombrie a avut loc la Praga prima reuniune a „Comunității Politice Europene” cu participarea reprezentanților UE și cei din 17 țări din vecinătatea blocului comunitar.
După șapte luni de război în Ucraina, UE încearcă să creeze o nouă platformă pentru extinderea cooperării cu țările din vecinătatea sa. Invitați în centrul istoric al capitalei cehe Praga au fost liderii celor 17 țări din vecinătatea imediată sau mai îndepărtată a UE: de la Armenia până la Turcia, de la statele balcanice la cele candidate la aderare. Întâlnirea este o încercare de formare a unui cerc mai larg de state prietene, pe fondul agresiunii rusești din Ucraina. Acestea ar urma să fie cooptate în eforturile de asigurare a securității comune și invitate să coopereze cu Uniunea Europeană în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei și politica energetică.
Următorul summit similar va avea loc în Republica Moldova. Inițial, Franța ar fi dorit ca summiturile CPE să aibă loc o dată la șase luni. Până la începutul lui 2023 trebuie să se cadă însă de acord cu privire la organizarea, structura și finanțarea CPE, pentru a o transforma în mai mult decât o uriașă masă rotundă.