Sorin Oprescu este liber și va trebui să se prezinte la poliție de două ori pe lună. De asemenea, acesta va trebui să depună o cauțiune de 5000 de euro până mâine. Practic, fostul edil va fi pus în libertate imediat ce suma de bani va fi depusă.
Sorin Oprescu scapă de închisoare în Grecia. Cum i-a convins fostul primar pe magistraţii din Atena
A fost a doua zi în care fostul primar a fost adus în faţa magistraţilor eleni. Astăzi a dat declaraţii şi le-a cerut magistraţilor să nu-l extrădeze. A povestit şi despre faptul că pe parcursul procesului i s-a spus anticipat, ce sentinţă va primi, dar şi că dosarul a fost unul fabricat, făcut la comanda serviciilor secrete.
Fostul primar a mai precizat că s-a stabilit în Grecia după ce a ieşit la pensie şi că vrea să rămână acolo. Iubita lui Sorin Oprescu a vorbit şi ea în faţa judecătorilor eleni şi le-a spus cu ochii în lacrimi, că fostul primar va fi în condamnat la moarte în cazul în care va fi extrădat pentru că este diabetic.
Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni de închisoare pentru fapte de corupţie şi a fost reţinut pe 17 mai în Atena, după ce a fost dat în urmărire naţională de autorităţile române.
Ieri, ședința a durat aproximativ șase ore, mai exact până spre finalul programului Curții de Apel din Atena, motiv pentru care judecătorii au decis amânarea ședinței pentru dimineața zilei de astăzi.
Au fost audiați mai mulți martori, mai mulți experți în drept internațional și în drept românesc, printre aceștia și un profesor de drept de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, un avocat, fostul judecător al Curții Constituționale din România, Petre Lăzăroiu, şi astăzi chiar partenera de viaţă a lui Sorin Oprescu. Aceștia au vorbit despre problemele sistemului judiciar din țara noastră.
După ce a ascultat pledoariile, inclusiv judecătorul care iniţial a decis arestarea lui Sorin Oprescu, în Grecia, astăzi a fost de acord ca acesta să fie judecat în libertate.
Fostul judecător CCR, Petre Lăzăroiu: Dosarul ridică unele probleme
Întrebat cât l-au audiat magistrații eleni şi ce întrebări i-au adresat, Petre Lăzăroiu, fost judecător la Curtea Constituțională a precizat:
„M-au audiat cam jumătate de oră. Interesul judecătorilor de la Curtea de Apel din Atena a fost destul de mare în această speță.
Au vrut să afle detalii din dosar, dar nu le pot da eu pentru că nu cunosc dosarul şi nu sunt specialist în penal.
Față de ceilalți pe mine m-au întrebat multe lucruri legate de procedura penală din România şi de ce se întâmplă în general. Instanța a vrut să afle în primul rând care sunt hibele din dosar, adică în ce măsură Sorin Oprescu a avut parte de un proces corect sau nu.
Sunt chestiuni care țin mai mult de imaginea justiției Române.
Ei au insistat şi m-au întrebat ce mi se pare mie în neregulă, iar eu nu sunt în măsura să comentez decizia unui judecător.
Adriana Nica, partenera de viață a lui Sorin Oprescu, cu ochii în lacrimi, în Grecia: „Condițiile din pușcărie sunt inumane”
Medicul a făcut declarații în fața instanței din Atena, unde se judecă extrădarea lui Sorin Oprescu.
„Sunt partenera lui de viață de 12 ani. Locuim împreună de 12 ani. Veneam în fiecare weekend la el, de când este aici. Locuiește în Grecia de anul trecut de când a ieșit la pensie. Locuiește permanent aici. De mult și-a dorit când iese la pensie să vina în Grecia.
Este profesor universitar, medic chirurg care a salvat mii de vieți, niciodată nu a avut nicio reclamație din partea unui pacient în 50 de ani de activitate. Nicio reclamație de la vreun coleg sau student pe care i-a format ca medici.
„Pentru mine este un șoc că se află închis aici. Un om de calibrul lui, la 71 de ani, cu boli cronice care necontrolate duc la moarte și practic el a primit o condamnare la moarte și întrebarea este de ce și pentru ce. Pentru că orice situație rezolvata post-mortem este fară valoare”, a declarat Adriana Nica în faţa instanţei.