Actual

Sorin Oprescu, încă o luptă cu judecătorii. „Pedeapsa mea este comparabilă cu cea pentru crime de război”

Sorin Oprescu, încă o luptă cu judecătorii. „Pedeapsa mea este comparabilă cu cea pentru crime de război”

Sorin Oprescu ar putea să apară în fața judecătorilor de la Înalta Curte pe 10 ianuarie 2023, cel mai probabil prin videoconferință, pentru a-și susține recursul în casație pe care l-a formulat împotriva deciziei definitive de condamnare.

Sorin Oprescu, în faţa judecătorilor pe 10 ianuarie 2023. „Pedeapsa mea este comparabilă cu cea pentru crime de război”

Tribunalul i-a mai respins lui Sorin Oprescu pe data de 4 august 2022, o contestație la executare împotriva pedepsei de 10 ani și 8 luni de închisoare.

„O astfel de pedeapsă este compatibilă cu o infracţiune de omor (ucidere cu intenţie) sau de piraterie, dar depăşeşte ca nivel de asprime pedeapsa ce poate fi aplicată pentru o infracţiune precum cele de sclavie, trafic de persoane, trafic de minori, tortură, viol, tâlhărie (furt prin violenţă, inclusiv prin folosirea de arme), transmiterea intenţionată a virusului HIV, falsificare de monede sau unele crime de război. (…) Este evident că, pentru a respecta dreptul fundamental al omului la proportionalitatea pedepsei cu infracţiunea, pedeapsa totală rezultantă aplicată contestatorului ar trebui foarte mult redusă (în concret, s-ar justifica doar o pedeapsă cu închisoare cu suspendare)”, arătau avocații lui Oprescu în respectiva cerere.

Judecătorii i-au mărit pedeapsa cu 3 ani pentru un abuz în serviciu de 34 de euro

Sorin Oprescu se plânge instanței că a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de pușcărie pentru un abuz în serviciu de 34 de euro care, reținut alături de luarea de mită despre care spune că a fost „un împrumut” i-ar fi determinat pe judecători să pronunțe împotriva lui o pedeapsă „disproporționată”.

Detaliile se regăsesc în motivarea deciziei prin care Curtea de Apel București și-a declinat competența cu privire la judecarea uneia dintre contestații la executare (dosar 4383/2/2022) formulate de Sorin Oprescu în favoarea Tribunalului București.

Într-o altă contestație la executare (dosar 15744/3/2022), depusă inițial la Tribunalul București, Sorin Oprescu susținea că pedeapsa la care a fost condamnat este comparabilă cu cea pentru „crime de război”.

În mare, ambele contestații au cam același conținut, diferă doar rezultatul pe care Sorin Oprescu îl așteaptă: într-una spune că decizia „disproporționată” constituie o cauză de împiedicare la executarea pedepsei, iar în a doua că este o cauză de micşorare a pedepsei.

Iată ce notează magistrații în motivarea deciziei prin care au trimis dosarul lui Oprescu la Tribunalul București, acolo unde i s-a mai respins o cale de atac de același obiect.

În esenţă, faptele pentru care contestatorul a fost condamnat la pedeapsa rezultantă totală de 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare sunt:

  • aderarea la un grup organizat în anul 2013 şi preluarea conducerii grupului în acelaşi an, urmată în anul 2015 de un act material primire a sumei de 25.000 euro, urmat în aceeaşi zi de utilizarea unei părţi din suma de bani primită pentru plata unei datorii personale, aceste fapte fiind calificate drept constituire a unui grup infracţional organizat (în varianta agravată), luare de mită (în varianta agravată a comiterii faptei de o persoană care exercită o funcţie de demnitate publică) şi spălare a banilor;
  • aprobarea transformării unui post de salariat cu studii medii într-un post de salariat cu studii superioare, în anul 2014, beneficiul total al salariatului şi, în acelaşi timp, prejudiciul total al angajatorului fiind de 149 lei (echivalentul a 33,52 euro, transformat la cursul mediu anual 2014 calculat de Banca Naţională a României, 1 euro = 4,4446 lei), această faptă fiind calificată drept abuz în serviciu (în varianta agravată a obţinerii unui folos necuvenit pentru altul).

Potrivit deciziei instanţei, Sorin Oprescu a primit:

  • 6 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în variantă agravată;
  • 6 ani pentru luare de mită,
  • 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu
  • 3 ani şi 6 luni închisoare pentru spălarea banilor.