Actual

Sondaj UE. Europenii au încredere mai mult în presa tradițională. Care e situația cu platformele de ştiri online

Sondaj UE. Europenii au încredere mai mult în presa tradițională. Care e situația cu platformele de ştiri online

Parlamentul European a publicat Eurobarometru cu privire la încrederea cetățenilor din țările UE în mass-media.

Europenii au încredere mai mult în presa tradițională. Care e situația cu platformele de ştiri online

Conform sondajului publicat azi, europenii au încredere mai mult în mass-media tradiționale – radio, televiziune sau presă scrisă – decât în platformele de știri online.
Televiziunea este principala sursă de știri pentru europenii de peste 55 de ani, în timp ce tinerii folosesc în proporție mult mai mare platformele de știri online.
Posturile publice de radio și de televiziune sunt urmate de presa scrisă și de posturile private de radio și de televiziune, citează Rador.

În cadrul sondajului Eurobarometru desfășurat în perioada 26 aprilie – 11 mai 2022 au fost intervievate aproximativ 52 de mii de persoane din cele 27 de state ale Uniunii Europene.

Politica internă interesează cel mai mult

Subiectele politice naționale sunt știrile care prezintă cel mai mare interes pentru 50% dintre respondenți, în timp ce 46% se arată interesați de chestiunile europene și internaționale.

72% dintre respondenți spun că au citit, văzut sau ascultat recent o știre despre Uniunea Europeană, în presă, pe internet, la televizor sau la radio, iar 57% au citit, văzut sau auzit recent o informație despre Parlamentul European.

Cine percepe știrile false

Peste un sfert dintre respondenți consideră că în ultimele şapte zile au fost expuși des sau foarte des la dezinformare și știri false, 12% se simt foarte încrezători că pot recunoaște dezinformarea și știrile false, iar 52% întrucâtva încrezători. Nivelul de încredere în posibilitatea de a face distincția dintre știrile adevărate și cele false scade cu vârsta și crește cu nivelul de educație.