Actual

Sondaj CURS: În ce instituție cred românii cel mai mult. Să fie Biserica?

Sondaj CURS: În ce instituție cred românii cel mai mult. Să fie Biserica?
Credit imagine: Mediafax

CURS a condus un sondaj la nivel național în martie 2023. Printre întrebările lor se numără și „Câtă încredere aveți în următoarele instituții?”. Românii intervievați au putut să aleagă între „multă/foarte multă încredere”, respectiv „puțină/foarte puțină încredere”. Deși mulți s-ar fi așteptat ca armata sau Biserica să fie vârfuri de lance, ele au fost depășite de o altă instituție.

Astfel, pompierii se află pe primul loc. Conform datelor CURS, 83% dintre români au multă sau foarte multă încredere în autoritatea pompierilor. Armata este pe un loc al doilea destul de îndepărtat, obținând încrederea sporită a doar 67% dintre respondenți. Biserica se află pe locul al treilea, 64% dintre cei 1105 români chestionați crezând cu tărie în această instituție.

Pe următorul loc se află la egalitate Primăria și NATO, cu 41 de procente dintre respondenți având o încredere ridicată în aceste instituții. În mod interesant, încrederea românilor este mai scăzută în Uniunea Europeană (34%) față de NATO. Totuși, rezidenții României sunt mai deschiși față de UE decât față de ONG-uri și mijloacele de comunicare în masă. Codașele topului sunt Guvernul, Președinția (ambele cu 9%), Parlamentul (8%) și partidele politice (7%), mai arată sondajul, citat de Mediafax.

Cine sunt respondenții sondajului CURS

Sondajul CURS a avut în vedere persoane cu vârste de peste 18 ani, rezidente în România. Cei 1105 respondenți au fost eșalonați pe grupe de vârstă, iar răspunsurile lor au fost preluate față în față, în perioada 10 – 20 martie 2023. Marja de eroare făcută publică de experți este de +/- 3% la un nivel de încredere de 95%.

În afara încrederii pe care și-au exprimat-o față de anumite instituții, românii intervievați și-au exprimat punctele de vedere față de viitorul țării și tendințele inflaționiste. Majoritatea covârșitoare a eșantionului consideră că România se îndreaptă într-o direcție proastă. Mai precis, 79% dintre persoanele chestionate au această părere. De asemenea, ei consideră că prețurile vor continua să crească, îndeosebi la alimente și la energie electrică și termică.

Ce partide preferă românii

Conform aceluiași sondaj CURS, majoritatea voturilor (33%) s-ar duce către PSD dacă ar avea loc acum alegerile parlamentare. Pe locul al doilea s-ar afla PNL (21%), urmat de AUR (16%) și USR (9%). Ultimele două formațiuni politice care ar intra în Parlament conform sondajului sunt Partidul Mișcarea Populară (PMP) și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), ambele cu 5 procente.

Atitudinea românilor este de asemenea rezervată față de Uniunea Europeană. Dintre respondenți, 46% consideră că România a beneficiat în urma aderării la UE, dar numai puțin; 31% consideră că beneficiază destul, iar 9%, că beneficiază mult. În schimb, 10% sunt de părere că din 2007 și până în prezent, statutul de membru UE nu a adus niciun beneficiu țării.