Lifestyle

Solstițiu de iarnă 2023. Când va avea loc cea mai lungă noapte din an

Solstițiu de iarnă 2023. Când va avea loc cea mai lungă noapte din an
sursa foto radio impuls

Iarna și-a intrat în drepturi. Avem parte de ninsori și temperaturi scăzute la nivelul țării. Perioadele de întuneric sunt mai lungi decât cele de soare, iar corpul nostru încă se adaptează acestor schimbări. În curând va avea loc solstițiul de iarnă 2023. Momentul în care vom experimenta cea mai lungă noapte din an.

Solstițiul de iarnă 2023 are loc astăzi. Noaptea de 22 spre 23 decembrie va fi cea mai lungă din acest an. Această zi marchează începutul iernii astronomice. De asemenea, există numeroase tradiții și obiceiuri care trebuie respectate.

Solstițiu de iarnă 2023

Solstițiul de iarnă vine cu multe tradiții și obiceiuri. Iarna astronomică 2023 începe astăzi, odată cu solstițiul de iarnă. Lungimea zilelor va scădea continuu, iar cea a  nopților va crește. Aceste fenomene vor avea loc în intervalul 22 decembrie 2023 până în 20 iunie 2024.

Cea mai lungă noapte a anului este cea a solstițiul de iarnă. În momentul solstițiului de iarnă, ziua are durata minimă din an. Mai exact, vom avea parte de lumină 8 ore și 50 de minute. De asemenea, durata nopții va fi la un nivel maxim de 15 ore și 10 minute. Data solstițiului de iarnă se schimbă în fiecare an. În 2023, are loc vineri, la ora 05:27. De obicei, data acestui fenomen variază între 21 și 22 decembrie.

Începutul iernii astronomice

Solstițiu înseamnă „Soarele nemișcat”.  În timp ce acest fenomen are loc în emisfera nordică, în cea sudică oamenii experimentează solstițiul de vară. Cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an au loc în ziua solstițiului de iarnă. Care anunță începutul iernii astronomice.

Ecliptica, o sferă cerească, este cercul în jurul căruia Soarele se învârte o dată pe an. Astfel, la solstițiul de iarnă, Soarele se află în emisfera australă a sferei cerești. La o distanță unghiulară maximă de 23° 27′ la sud de ecuator. În timpul zilei, Soarele se deplasează de-a lungul „Tropicului Capricornului”, un cerc paralel cu ecuatorul ceresc. Potrivit experților, acest lucru explică discrepanța dintre zile și nopți, precum și succesiunea anotimpurilor.

Tradiții și obiceiuri

Prima mențiune consemnată a unei sărbători a solstițiului, care comemora revenirea soarelui, a avut loc în Mesopotamia antică. Scopul festivalului de 12 zile era de a-l ajuta pe zeul Marduk să îmblânzească creaturile care cauzează haosul.

Majoritatea oamenilor văd solstițiul ca pe un conflict între bine și rău. Conform calendarului păgân, aceasta era noaptea în care Marea Zeiță dădea naștere unui nou Soare. În lucrarea „Zile și mituri – calendarul țărănesc românesc”, de Ion Ghinoiu, se precizează că în această zi romanii îi cinsteau pe Mithras, divinitatea luminii, și pe Saturn, zeul recoltelor.

De-a lungul istoriei, popoare din întreaga lume au sărbătorit cumva cele două solstiții. Acum, oamenii urmează unele tradiții. Se spune că de solstițiu nu este bine să fii singur. Trebuie să-ți petreci cea mai lungă noapte din an în compania cuiva. În unele zone ale țării, de solstițiu oamenii urcă urcă un deal și aprind buturugi. În această zi se dă de pomană oamenilor mai puțin norocoși, conform Daily Business .