Social

Solicitare imperativă făcută Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale de Florin Cîţu

Solicitare imperativă făcută Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale de Florin Cîţu

Solicitare imperativă făcută Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale de Florin Cîţu pentru protejarea copiilor noștri. Premierul Florin Cîţu, a solicitat luni Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale să se grăbească şi să vină cu omologarea testelor de salivă.

„Cred că au început procedurile. În acelaşi timp, cei de la ANM (Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale – n.r.) trebuie să se grăbească şi să vină cu omologare, să permită aceste teste. Până la urmă noi le achiziţionăm, dar în continuare văd că lucrurile sunt tergiversate acolo şi le cer celor de la ANM să lase tergiversările şi prostiile şi să vină mai repede cu decizia”, a declarat Florin Cîţu, la finalul BEx al PNL, întrebat care este stadiul achiziţiei testelor de salivă necesare pentru testarea elevilor conform AGERPRES.

Solicitarea este făcută ca urmare a faptului că pragul de şase la mie pentru funcţionarea şcolilor a fost eliminat de Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). Premierul Florin Cîțu a anunțat că unitățile școlare vor decide singure cum îşi vor desfăşura activitatea.

„Pentru școli, se scoate acea legătură cu gradul de incidență și atunci rămâne pentru fiecare școală în parte decizia, în funcție de numărul de copii infectați”, a declarat, joi, premierul Florin Cîţu.

Totodată, CNSU a hotărât ca unitățile școlare să poată testa elevii cu teste de salivă, teste considerate mai puțin agresive. Blocajul a apărut însă când s-a constatat că acestea nu sunt autorizate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medical. Achiziția acestora de orice instituție a statului fiind ilegală în lipsa omologării acestora.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că, în câteva zile, Autoritatea Naţională a Medicamentului urmează să stabilească tipul de teste non-invazive care vor fi folosite pentru screening-ul infecţiei cu SARS-CoV-2 în şcoli, circa 70 de milioane de teste trebuind să fie puse la dispoziţia unităţilor de învăţământ.

„Prim-ministrul a solicitat celeritate. E vorba de o achiziţie de nivel foarte mare, pentru că au rămas din cele 14 săptămâni de şcoală din semestrul I, care urmează să se încheie la finalul anului calendaristic, un număr de 11 săptămâni, (…) 3,2 milioane de beneficiari. Având în vedere că procesul de screening necesită posibilitatea de testare a tuturor, înseamnă circa 3,2 milioane de beneficiari în sistemul de educaţie, înmulţit cu doi, înseamnă 6,4 milioane de teste non-invazive necesare săptămânal şi, dacă vorbim de 11 săptămâni, rezultă 70 de milioane de teste non-invazive pe bază de salivă”, a explicat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a precizat că Autoritatea Naţională a Medicamentului urmează să stabilească tipul de test şi cerinţele minime de performanţă.

„Nu vor fi omologate. Ele vor fi autorizate pe baza identificării acestor cerinţe minime de performanţă şi a cerinţelor de reglementare, foarte importante. Sunt convins că vorbim de zile”, a spus Sorin Cîmpeanu.

El a adăugat că se fac teste în şcoli, acolo unde există cabinete medicale, Ministerul Sănătăţii suplimentând, la finalul săptămânii trecute, cu 280.000 numărul de teste antigen aflate la dispoziţia şcolilor.