Social

Șoferii riscă să primească amenzi de până la 30.000 de lei! Iată legea care te poate lăsa cu buzunarele goale

Amenzi rutiere, sursa foto zf
Sursă foto: zf.ro

Potrivit unei noi norme publicate în Monitorul Oficial la sfârșitul săptămânii trecute, proprietarii de autovehicule care nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei, însă acestea pot ajunge până la 30.000 de lei în situații excepționale.

Toate mașinile trebuie să aibă kilometrii reali parcurși, conform Legii nr. 142 din 24 mai 2023, în registrul electronic de evidență a istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România.

Ce prevede legea

În acest sens, articolul 2 al actului normativ, care a intrat în vigoare ieri, 29 mai, prevede că:

„Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul. În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înțelege practica frauduloasă de modificare voită și neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.”

Actul normativ mai prevede că, în cazul în care contorul kilometric se defectează, proprietarul sau utilizatorul vehiculului răspunde de îndată pentru întreținerea sau înlocuirea acestuia: „Stațiile de inspecție tehnică periodică autorizate, precum și atelierele pentru inspecția tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză autorizate sunt obligate să transmită către RAR, cu ocazia fiecărei inspecții efectuate, informații referitoare la numărul de identificare al autovehiculului și valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului supus inspecției.”

De asemenea, pentru a evita și a depista rapid tentativele de manipulare a contorului de kilometraj, care se întâmplă foarte des atunci când un autovehicul este scos la vânzare, statutul prevede următoarele:„În cazul în care odometrul este defect sau nu funcționează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menționat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizați în acest sens.”

Amenzile pot ajunge la 30.000 de lei

Legea precizează foarte clar că este interzisă introducerea pe piață, punerea pe piață, accesarea sau utilizarea de instrumente, programe informatice și servicii asociate pentru a manipula odometrele vehiculelor rutiere.

De asemenea, legea include dispoziții privind amenzi semnificative. Prin urmare, persoanele care încalcă legislația riscă amenzi între 2.000 și 5.000 de lei. Potrivit click.ro, sancțiunea, totuși, poate varia ocazional de la 10.000 de lei la 30.000 de lei.

Personalul RAR, care a primit această atribuție de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, este mandatat prin lege să se ocupe de identificarea contravențiilor și de aplicarea pedepselor. În plus, RAR va elibera contra cost un certificat „RAR Auto-Pass” proprietarilor de autoturisme cu maxim 8 locuri pe scaune, pe lângă cel al șoferului, care sunt destinate transportului de persoane. Registrul va avea date privind istoricul kilometrajului și implicarea vehiculului rutier într-un incident care a dus la daune substanțiale. De la data eliberării, certificatul este valabil 60 de zile, potrivit click.ro.