Actual

Șoferii, loviți în plin de Codul Rutier! Ce amendă primești dacă circuli cu geamul murdar

Amenzi rutiere, sursa foto zf
sursa foto zf

Ca urmare a unei modificări recente a Codului Rutier, șoferii care au geamurile murdare riscă acum amenzi. Acest lucru implică faptul că toți automobiliștii care nu-și spală geamurile înainte de a conduce riscă să primească sancțiuni severe din partea poliției.

Totuși, aceste amenzi vor fi aplicate doar dacă geamurile din față ale vehiculului sunt acoperite cu resturi care îngreunează vederea.

Amendă de până la 1.160 de lei

O amendă cuprinsă între 870 de lei și 1.160 de lei ar putea fi aplicată automobiliștilor care circulă cu murdărie sau praf pe geamuri, conform noii modificări a legislației rutiere.

Cu toate acestea, există o lacună, deoarece modificarea Codului Rutier nu specifică cât de curat sau murdar trebuie să fie geamul mașinii, lăsând amenda la aprecierea polițistului.

Codul Rutier a suferit o serie de revizuiri semnificative de la începutul acestui an, deși cele mai multe dintre ele se referă în principal la creșterea amenzilor pentru automobiliștii care folosesc drumurile publice ale națiunii.

Recent, o nouă pedeapsă a fost adăugată la Codul Rutier, ceea ce înseamnă că șoferii care și-au instalat în mod necorespunzător sistemele de iluminare pe vehiculele lor pot acum să se confrunte cu amenzi de peste 1.000 de lei. Personalul poliției rutiere poate impune și această taxă, iar în funcție de circumstanțe, amenda poate varia între 870 de lei și 1.160 de lei.

De asemenea, șoferului i se va retrage certificatul de înmatriculare sau de înregistrare dacă va conduce un vehicul pe timp de noapte fără a dispune de echipamente de iluminare sau de semnalizare luminoasă permise în mod obișnuit de reglementările tehnice, cum ar fi farurile sau lămpile de semnalizare.

Ce modificări suplimentare ale Codului Rutier au fost implementate pentru 2023?

Codul Rutier a fost, de asemenea, modificat în luna februarie a acestui an pentru a include noi orientări privind circulația mașinilor în sensurile giratorii și pentru suspendarea privilegiilor de conducere.

Din februarie, șoferii trebuie să semnalizeze din timp înainte de a ieși dintr-un sens giratoriu, care este definit ca o intersecție semnalizată cu mai multe benzi în care traficul se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.

Mai mult, dacă șoferii sunt considerați inapți din punct de vedere medical sau psihologic, precum și dacă refuză să se supună unui test de alcoolemie sau unui test de depistare a substanțelor active în organism, iar autoritățile au dovezi temeinice care să ateste contrariul, permisele auto pot fi retrase de către autoritățile, potrivit B1TV.

În plus, punctul de amendă a fost majorat în acest an și reprezintă acum 10% din venitul minim brut pe economie. Prin urmare, în urma creșterii salariului minim de la 2.550 de lei la 3.000 de lei, punctul de amendă ar fi trebuit să fie majorat la 300 de lei la începutul lunii ianuarie.

Cu toate acestea, guvernul a ales să oprească majorarea și să mențină punctul de amendă la 145 de lei.