Actual

Șoferii au de plătit taxe în plus. Noua formă a rovinietei a fost aprobată

Rovinieta, Sursa foto jurnalul.ro
Sursa foto: jurnalul.ro

Noua lege referitoare la noua formă a rovinietei și instituirea unei noi taxe, calculate „pe kilometru” de drum parcurs. Aceast proiect a fost promulgat recent de către șeful statului Klaus Iohannis. Legea a fost adoptată de Guvern la data de 22 iunie și ar urma să intre în vigoare de la data de 1 ianuarie 2026. 

Noua taxa pentru circulația pe drumurile publice din țară va fi impusă pentru vehiculele cu o greutate de peste 3,5 tone, iar pentru cele mai ușoare de atât, de până în 3,5 tone se va achita în continuare taxa impusă și până la acest moment. Noua taxă, denumită TollRo ar urma să se achite pentru distanța parcursă pe drumurile publice din țară. 

Rovinieta se va aplica în continuare pe rețeaua de drumuri naționale din România, însă o excepție de la această regulă sunt sectoarele de drum național aflate în teritoriul intravilan al municipiilor, între indicatoarele de intrare și ieșire din acestea. 

Rovinieta nu se va modifica prea mult 

Tariful rutier stabilit pentru mașinile ce depășesc 3,5 tone ar urma să fie stabilit în funcție de perioada parcursă pe rețeaua de drumuri de interes național. Aceasta ar urma să intre în vigoare pentru toate categoriile de autovehicule ce depășesc această greutate și care sunt utilizate pe această rețea de drumuri, concepute fie pentru transportul de persoane sau pentru transportul de marfă. 

Rovinieta se va aplica în continuare, de la data de 1 ianuarie 2026, așa cum se întâmplă și până în acest moment, în funcție de categoria vehiculului și de clasa de emisii poluante, dar și în funcție de durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România. 

Rovinieta trebuie plătită anterior circulației pe drumurile publice, și este structurată depinzând de durata pe timp în care se parcurg aceste drumuri. Astfel, taxa de circulație se poate achita pe o perioadă de o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile sau 12 luni. Nivelul taxei se va aproba apoi prin ordin al ministrului Transporturilor și Infrastructurii. 

Prevederile taxei TollRo 

De la data de 1 ianuarie 2026, camioanele de marfă vor plăti acest nou tarif rutier stabilit în funcție de distanța parcursă pe rețeaua de drumuri publice, care reprezintă drumuri de interes național. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este entitatea desemnată să perceapă și să încaseze TollRo. 

Astfel, TollRo se va aplica pentru toate vehiculele înmatriculate cu o masa de 3,5 tone sau mai mult, care sunt construite pentru transportul de marfă, iar vehiculele de transport mixt se vor asimila, din punctul de vedere al achitării taxei, cu vehiculele e transport de marfă, potrivit Adevărul. 

CNAIR va stabili cuantumul noi taxe TollRo, pentru utilizarea domeniului SETRE România, care este reprezentat de rețeaua de drumuri publice naționale din țara noastră, cu excepția sectoarelor de drum aflate în intravilanul municipiilor, adică între indicatoarele de intrare și ieșire din municipii sau localități.