Șoferii agresivi care se urcă la volan sub influența drogurilor s-au înmulțit pe șoselele din București. Poliția însă stă cu ochii pe ei, numai în luna iunile a acestui an fiind deschise zeci de dosare penale.
Semnalul de alarmă este tras de chestorul Bogdan Berechet, șeful Poliției Capitalei din 2020.
Într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, aceasta a vorbit despre creșterea alarmantă a numărului de șoferi agresivi sau care conduc sub influența mai multor droguri. În luna iulie, oamenii legii au deschis peste 70 de dosare penale, mai multe decât pentru șoferii băuți.
„Acțiunile de mare amploare, pe care le desfășurăm continuu la nivelul Capitalei, pentru menținerea unui climat optim de siguranță rutieră, precum și aparatele de tip DrugTest, pe care le are Poliția Română în dotare, au avut un rol determinant în depistarea acestor conducători, aflați sub influența substanțelor interzise”, a explicat polițistul.
Numărul mare de șoferi prinși la volan este explicat și de faptul că tinerii, de obicei, teribiliști, încearcă tot mai multe lucruri noi, cum ar fi drogurile.
„Lupta împotriva drogurilor este una continuă și este dusă pe mai multe fronturi. De la începutul anului, Poliția Capitalei a deschis 412 dosare penale pentru șoferi depistați sub influența drogurilor și 491 dosare pentru șoferi aflați sub influența alcoolului. În 2021, 590 de șoferi au fost depistați sub influența drogurilor, iar 630 sub influența alcoolului”, a declarat chestorul Berechet.
În 2021, șoferii care se aflau sub influența substanțelor psihoactive au fost implicați în două accidente rutiere, iar anul acesta, în șase astfel de evenimente.
Cea mai gravă situație întâlnită în trafic de către polițiștii rutieri a avut loc pe 9 septembrie 2022. Un tânăr, de 29 de ani, a fost prins conducând pe o stradă din sectorul 5, după ce consumase trei substanțe psihoactive: cocaină, amfetamină și ketamină.
Femeie amendată pentru comportament agresiv
Utimele modificări legislative, de anul acesta, incriminează pentru prima dată comportamentul agresiv în trafic.
Astfel, începând cu luna februarie și până în prezent, polițiștii Brigăzii Rutiere București au aplicat 260 de sancțiuni contravenționale pentru comportament agresiv al șoferilor, iar ca măsură complementară, le-au reținut și permisele de conducere.
„Un caz concret se referă la o femeie de 38 de ani, care a condus un autovehicul pe o stradă din sectorul 1, având un comportament agresiv. Ea a folosit în mod repetat semnalele luminoase pentru a obliga șoferul din fața sa să elibereze banda de circulație.
În acest context, colegii mei au aplicat o sancțiune în valoare de 1.450 de lei, iar ca măsură complementară s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce, pentru o perioadă de 30 zile”, a precizat chestorul Berechet.