Smetannik, smetanic sau smântânel, este un tort originar din Rusia, cu efect răcoritor, mai ales în anotimpurile calde. Preferat al vedetelor, îndrăgit de mame și bunici, tortul este bun dealtfel în orice anotimp și nu lipsește de la nici o sărbătoare din Republica Moldova.
Smântânel este tortul preferat de vedete. Fin, moale, fraged, cu gust de înghețată
Artisul român Fuego, în emisiunea sa „Drag de România Mea” de la TVR 2, a spus că adoră acest fel de tort. Și nu este singurul artist din România care a rămas profund impresionat de bucătăria și ospitalitatea moldovenească, pentru că acest tort este nelipsit de la mesele festive ale moldovenilor.
Este un tort clasic rusesc și se traduce ca „Tort cu smântână”. Deci ingredientul principal, după cum îi spune și numele, este smântâna. Se folosește la aluat și bineînțeles la cremă. Este un tort foarte fin, moale, fraged, are gust de înghețată de frișcă.
Tortul se prepară în 40-60 de minute, greutatea de preparare este medie, spun specialiștii. Putem încerca și noi, acasă. Iată cum se prepară!
Foile la tortul Smetannik
Ingrediente necesare:
200 grame smântână, 200 grame de zahăr, 2 ouă, 1 lingură ulei, 150 grame unt, 1 linguriță bicarbonat de sodiu stins cu zeamă de lămâie, 1 praf sare, 720 grame făină, 2 plicuri zahăr vanilat, 100 grame nuci prăjite şi măcinate.
Crema la tortul Smetanik
Pentru cremă sunt necesare următoarele: 700 grame smântână, 250 grame zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat, coajă de lămâie de la 2 lămâi, 350 grame nuci prăjite şi măcinate
Într-un bol puneți smântână și praful de copt. Amestecați bine cu telul și observați că vor apărea bule mici de aer, ceea ce înseamnă că praful de copt în reacție cu smântâna, se stinge. Adăugați ouăle, zahărul, uleiul și untul, amestecați bine cu telul. Și ultima dată puneți făina.
Amestecați mai întâi cu o lingura sau o spatulă, să se încorporeze bine făina. Apoi, așezați aluatul pe masa presărată cu faină și îl mai frământați puțin cu mâinile, să se uniformizeze. Aluatul final – moale, plăcut, puțin lipicios – îl lăsați timp de 30 minute acoperit cu prosop, să se odihnească.
Se împarte în 4-5 bucăți. Fiecare bucată o modelați ușor să fie în formă de bilă rotundă. Presarați puțină făină peste hârtia de copt și întindeți foile cu făcălețul direct pe hârtie. Intindeți o foaie cam de 28-30 cm diametru – cam 4 mm grosime, nu le faceți nici foarte subtiri.
Coaceți fiecare foaie la cuptor preîncălzit la 200 grade, aproximativ 7-8 minute – foile trebuie sa fie ușor rumenite, aveti grija să nu le rumeniți prea tare. Cât este fierbinte le tăiați frumos cu un capac sau cu cuțitul folosind o farfurie rotundă. Resturile le păstrați pentru finisarea tortului.
Pentru cremă, bateți smântâna cu un adaos de aproximativ 1 pahar de zahăr sau după preferințe. Smântâna să fie grasă, de minim 20%-30% grasime, altfel nu se bate și va curge crema. Ungeți foile cu cremă – nu uitați să puneți bucăti de folie sau hârtie de copt sub prima foaie, să nu murdăriți bordurile platoului de tort. Punetâți smântâna din abundență, acoperiți bine și marginile, nivelați puțin cu lingura sau cuțitul. Resturile rămase după ce ați tăiat bordurile se măruntesc bine în robotul de bucătărie sau cu făcalețul. Și presărați firimiturile peste tort, deasupra si pe margini, ca o ”haină”.
Scoateți bordurile de folie și vedeți că rămân margini curate la platou. Foarte important să puneți tortul la rece imediat după finisare, să se înmoaie și frăgezească. Cel mai bine la frigider, acoperit cu folie alimentară, să se întărească și smântâna. Dacă îl lăsați în cameră sau la o temperatură mai mare de 5 grade, acesta se va înmuia prea tare si nu va avea aceeasi textură.
Aceasta este rețeta clasică, simplă, fără adaosuri, dar există și varianta – smântânel cu vișine, cu cocos, cu căpșuni sau alte fructe. În loc de zahăr, poate fi utilizată, la prepararea tortului, mierea de albine.
Foto: pixabay Video: youtube