Situaţie grea pentru medicii de familie din Vâlcea! În timp ce Prefectura Vâlcea menţionează în cadrul informărilor zilnice că medicii de familie au obligaţia de-şi procura singuri echipament de protecţie, aceştia susţin că resuresele financiare nu le permit achiziţionarea celor necesare.
Potrivit ultimei informări, la nivelul judeţului Vâlcea 297 de persoane se află în carantină instituţionalizată, iar alte 1.655 în izolare la domiciliu.
În asemenea condiţii, medicii se văd nevoiţi să lucreze în nesiguranţă cu pacienţii care vin pentru diferite afecţiuni şi care ar putea fi infectaţi şi cu coronavirus. Medicii de familie din Vâlcea își desfăşoară activitatea în condiţii de nesiguranţă în această perioadă, mai ales având în vedere că reprezentanţii Centrului judeţean de coordonare şi conducere a intervenţiei în Vâlcea susţin că aceştia au obligaţia de a-şi achiziţiona singuri toate cele necesare în vederea acordării asistenţei medicale primare pacienţilor.
Aşa se face că, până în acest moment, medicii de familie din Vâlcea nu au primit niciun sprijn din partea vreunei instituţii.
Cristiana Bărăgănescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, filiala Vâlcea declară: ”Nu s-a pus problema să ne ajute cineva. Noi, la un moment dat, am primit o adresă de la DSP să dăm un necesar. L-am dat, dar nu am primit niciun răspuns. Nu avem nimic la cabinete, nici mănuşi de unică folosinţă, nici măşti, nici dezinfectant, nici capeline, nici halate protectoare, măcar de hârtie. Am facut fiecare rost cum am putut, dacă am putut, pentru că nu se mai găsesc de cumpărat. Am reuşit să găsim ceva firme, la preţuri foarte mari.”
Situaţie grea pentru medicii de familie din Vâlcea
În asemenea condiţii medicii au încercat să limiteze accesul pacienţilor în cabinete. Rămân însă vulnerabili în faţa celor care au nevoie de consultaţiile lor.
Cristiana Bărăgănescu: ”Am făcut tot posibilul să dăm reţetele pentru două-trei luni. Necazul este cu situaţiile de boli acute, pentru că acolo chiar trebuie consultat cu atenţie pacientul. Nu ştim ce se întâmplă, nu ştim ce contacţi a avut, ce a păţit înainte, unde fost înainte de a veni la cabinet. Riscul este destul de mare.”