După ce au apărut în spațiul public imagini șocante de la Spitalul Județean de Urgență Reșita, unde erau bolnavi îmbrăcați sumar sau chiar dezbrăcați, stând în condiții mizere, într-un loc dedicat pacienților Covid, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a cerut, miercuri dimineață, să se facă de urgență un control.
De asemenea, conducerea Ministerului Sănătăţii a luat legătura cu reprezentanții autorităților locale, respectiv Consiliul Judeţean Caraș Severin, în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean de Urgență Reșița pentru dispunerea măsurilor necesare pentru remedierea de urgență a deficiențelor.
A fost deschis dosar penal
Reprezentanții de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița au deschis un dosar penal, după ce, în spațiul public, au apărut acele imagini cutremurătoare.
Mai mult, managerul spitalului a fost amendat cu 10.000 de lei, după controlul efectuat de Ministerul Sănătății.
Inspecția Sanitară de Stat a aplicat primele sancțiuni în cuantum de 18 400 lei reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Reșița, după prima zi de control în această unitate.
Primele sancțiuni aplicate de inspectorii sanitari
Astfel, inspectorii sanitari au sancționat managerul unității cu o amendă în valoare de 10 000 lei, pentru neefectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare și reparații a clădirilor sanitare, conform HG 857/2011, art 30, lit e deși lucrările de igienizare se aflau în planul de conformare asumat de manager cu termen decembrie 2020.
Asistenta șefă a secției de Pneumopftizilogie si asistenta șefă a secției de boli infecțioase au fost sancționate cu câte 2000 lei fiecare pentru nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar, în conformitate cu art 32, lit k, HG 857/2011. Pentru același motiv, tot cu 2000 lei a fost amendată și una dintre infirmierele unității sanitare.
O altă asistentă medicală care activează în cadrul secției de boli infecțioase a fost sancționată cu 2 400 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale periculoase rezultate din activități medicale, conform HG 857/2011, art.31, lit f.
Acțiunea de control va continua zilele următoare, echipei de la nivelul local i se va alătura o echipă din cadrul Ministerului Sănătății.
Justificări jenante ale managerului de spital
Alina Stancovici, managerul Spitalului Reșița, a recunoscut că știe situația și a recunoscut ce se întâmplă în spital. Ea a spus că este la conducere de câteva săptămâni și că a sesizat încă din septembrie Ministerul Sănătății cu privire la aceste probleme.
„Știm că este mizerie în spital, recunoaștem ce se întâmplă în spital. Eu sunt managerul arătat cu degetul, care ocupă acest post de câteva săptămâni, sunt probleme vechi. Spitalul are datorii de miliarde, nu s-au făcut investiții de 30 de ani, clădirea e din 1957, insalubră de-a dreptul.
În 20 septembrie m-am adresat Ministerului Sănătății cerând un spital modular.
În Caraș-Severin, pnă acum o săptămână erau doar două spitale Covid – cel din Reșița și cel din Caraș. Secția de penumologie unde sunt făcute fotografiile a fost mărită la capacitatea maximă de 70 de paturi din vară, atunci când nu eram director.
Pe acea secție au fost preluați toți pacienții cu Covid de toate categoriile, indiferent de vârstă și patologii, cu afecțiuni renale, cardiace, inclusiv cu afecțiuni psihice. Sunt categorii de pacienți care ar trebui tratați cu îngrijiri speciale.
Condițiile nu sunt cele mai bune. Avem personal medical redus, pe jumătate bolnav, care intră în ture de dimineață până seara. Aceiași medici se succed la două zile pe liniile de gardă”, a explicat ea.
Reacția președintelui CJ Caraș-Severin, Romeo Dunca
Romeo Dunca, a reacționat după ce în spațiul public au apărut imagini dezastruoase de la spitalul suport Covid din Reșița.
Bolnavi Covid-19 cu afecțiuni psihice apar, în mai multe imagini, dezbrăcați, pe jos, în niște condiții de groază.
Președintele CJ Caraș-Severin, Romeo Dunca, a declarat că nu știa „ce se întâmplă exact.”
„Nu am știut ce se întâmplă exact. Aceste fotografii au fost făcute cu aproximativ două săptămâni în urmă, am înțeles…
Știam că întreg sistemul de sănătate din Caraș-Severin este la pământ. Am insistat să scoatem acest staționar de pe lista spitalelor care vor urma a fi modernizate, date fiind vechimea și arhitectura”, a declarat Romeo Dunca.
Dunca a crede de vină sunt „lipsa de bani, lipsa de personal specializat și lipsa de atenție asupra acestei activități din ultimii 10 ani.”
„Oriunde te duci, descoperi că nimic nu funcționează. Conducerea spitalului este totdeauna la mine să ceară fonduri… Cel mai important a fost să găsim soluții să plătim salariile. Exact situația din spitalul Covid nu am știut-o”, a completat președintele CJ Caraș-Severin.
Întrebat cine va plăti pentru dezastrul de acolo, Romeo Dunca a precizat că „este o culpă comună. O să se facă o analiză și vom face niște măsuri. Va trebui să facem o evaluare a întregului personal. Sunt 1200 de persoane care lucrează la Spitalul Județean, la cele trei staționare”, a mai spus Dunca.