Lifestyle

Situație complicată la Palatului Arhiepiscopal din Constanța. Se vorbește de încălcarea legii

Situație complicată la Palatului Arhiepiscopal din Constanța. Se vorbește de încălcarea legii

Milioane de euro. La această sumă se ridică pagubele provocate de incendiul care a avut loc la Palatului Arhiepiscopal din Constanța. În acest moment, se caută documente care să ateste faptul că în pod locuiau călugări, după cum au declarat reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

Oamenii legii vor să se lămurească dacă acoperișul care a ars la Constanța, în suprafață de 800 mp avea autorizație de construcție și, din primele informații răspunsul este negativ.

Orice modificare trebuia avizată de Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu

Potrivit unor imagini surprinse cu drona în anul 2015, pe clădirea administrativă a Arhiepiscopiei Tomisului a fost construită mansarda sau podul, așa cum spun slujitorii lui Dumnezeu, iar orice modificare trebuia avizată de Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu. Ceea ce nu s-a întâmplat. Cel puțin așa susține Magdalena Tița, directorul Direcției Județeane pentru Cultură, Culte și Patrimoniu.

„Nouă nu ne-a fost solicitat vreodată vreun aviz pentru această clădire. Neavând niciodată să emitem vreun aviz nu avem planuri ale construcției, nu deținem așa ceva. Știm doar că este un pod. De exemplu, podul acela ar fi trebuit amenajat, clădirea fiind monument, atunci trebuia solicitat și de la noi o hârtie și prin noi se ajungea la comisia Ministerului Culturii”, a spus specialistul.

Mansarda realizată din lemn, ca la Catedrala Notre Dame

În ceea ce-l privește pe Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, acesta s-a numărat printre primii care au recunoscut că în acel loc a locuit personalul administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului. „Nu este vorba despre biserică. Este vorba despre clădirea Palatului Arhiepiscopal, sediul administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului.

Partea de sus este mansardată. Acolo locuiește personalul catedralei, monahii, preoții, călugării. Mansarda era realizată din lemn, ca la catedrala Notre Dame”.

Sursa incendiului se pare că a fost o lumânare sau o candelă aprinsă pe care cineva a uitat-o. Iar pompierii fac tot ce pot să afle dacă acesta este adevărul. Există însă și zvonuri că e posibil să fi fost vorba de o mână criminală. Să se repete istoria ca în cazul Catedralei Notre Dame?