Duminică, o navă de război rusă a tras focuri de avertisment asupra unei nave de marfă în sud-vestul Mării Negre, în timp ce aceasta se îndrepta spre nord, aceasta fiind prima dată când Rusia trage asupra navelor comerciale dincolo de Ucraina de când a ieșit luna trecută dintr-un acord istoric cu privire la cereale negociat de ONU.
Rusia a precizat într-o declarație că nava sa de patrulare Vasily Bykov a tras cu arme automate asupra navei Sukru Okan, sub pavilion Palau, după ce căpitanul navei nu a răspuns la solicitarea de a se opri pentru o inspecție.
Rusia a precizat că nava se îndrepta spre portul ucrainean Izmail. Datele de navigație Refinitiv au arătat că nava se afla în prezent în apropierea coastei Bulgariei și se îndrepta spre portul românesc Sulina. În iulie, Rusia a întrerupt participarea la acordul privind cerealele din Marea Neagră, care permitea Ucrainei să exporte produse agricole prin Marea Neagră, iar Moscova a avertizat că a considerat că toate navele care se îndreaptă spre apele ucrainene ar putea transporta arme.
„Pentru a opri cu forța nava, a fost deschis un foc de avertisment cu arme automate. După ce grupul de inspecție și-a încheiat activitatea la bord, nava Sukru Okan și-a continuat drumul spre portul Izmail, a declarat Ministerul rus al Apărării. Armata rusă a urcat la bordul navei cu ajutorul unui elicopter Ka-29, a mai precizat ministerul.
Un oficial al ministerului turc al Apărării a declarat că a auzit că a avut loc un incident în care a fost implicată o navă care se îndrepta spre România și că Ankara îl analizează. Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că oficialii nu au avut încă detalii despre incident, dar că acesta a fost „în mod clar un alt act ostil” din partea Rusiei.
Marea Neagră în război
Tirul asupra unei nave comerciale va amplifica îngrijorările deja acute ale armatorilor, asigurătorilor și comercianților de mărfuri cu privire la potențialele pericole de a se încurca în Marea Neagră, principala rută pe care atât Ucraina, cât și Rusia o folosesc pentru a-și duce produsele agricole pe piață.
Rusia și Ucraina sunt doi dintre cei mai mari producători agricoli din lume și jucători importanți pe piețele de grâu, orz, porumb, rapiță, ulei de rapiță, semințe de floarea-soarelui și ulei de floarea-soarelui. Rusia este, de asemenea, dominantă pe piața îngrășămintelor.
De când Rusia a părăsit acordul privind cerealele din Marea Neagră, atât Moscova, cât și Kievul au emis avertismente și au efectuat atacuri care au provocat o stare de nervozitate pe piețele globale de mărfuri, petrol și transport maritim. Rusia a declarat că va trata orice navă care se apropie de porturile ucrainene ca pe o potențială navă militară, iar țările de pavilion ale acestora ca pe niște combatanți de partea ucraineană. Rusia a lovit, de asemenea, instalațiile ucrainene de cereale de pe Dunăre.
Ucraina plătește cu aceeași monedă
Ucraina a răspuns cu o amenințare similară pentru navele care se apropie de porturile rusești sau de porturile ucrainene controlate de Rusia. De asemenea, Ucraina a atacat un petrolier rusesc și o navă de război la baza navală din Novorossiysk, aflată lângă un important port de cereale și petrol.
Ucraina și Occidentul spun că măsurile luate de Rusia echivalează cu o blocadă de facto a porturilor ucrainene care amenință să întrerupă fluxul de grâu și semințe de floarea-soarelui din Ucraina către piețele mondiale.
Rusia respinge această interpretare și spune că Occidentul nu a reușit să pună în aplicare un acord paralel care să ușureze regulile pentru propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte, potrivit Reuters.