Social

Situaţia imunizării în România. La ce număr de vaccinați s-a ajuns

Situaţia imunizării în România. La ce număr de vaccinați s-a ajuns

Situaţia imunizării în România. Se fac eforturi pentru creșterea numărului de vaccinați și atingerea numărului de 5 milioane de persoane imunizate la data de 1 iunie 2021.

 

Situaţia imunizării în România, un nou bilanț anunțat

Un nou bilanţ de peste 100.000 de vaccinuri anti-COVID-19 administrate în 24 de ore a fost raportat în această după-amiază. De ieri până astăzi s-au mai administrat aproape 50.000 de seruri, reprezentând prima doză sau doza unică şi aproximativ 54.800 de rapeluri.

Totalul se apropie de 3.630.000 de persoane vaccinate, destul de departe de ţinta de cinci milioane preconizată pentru 1 iunie. De altfel, ministrul sănătăţii estima astăzi, într-un interviu televizat, că acest prag poate fi atins la mijlocul lunii viitoare şi i-a încurajat pe medicii de familie să se implice în campanie.

Doar puţin peste 3.500 de doze de vaccin au fost adminsitrate în cabinetele medicilor de familie de la debutul acestei etape a campaniei naţionale de imunizare.

Vaccinarea fără programare este posibilă în toate centrele din ţară

În prezent, vaccinarea fără programare este posibilă în toate centrele din ţară. Se amenajează tot mai multe puncte de vaccinare direct din maşină, iar în perioada următoare mai sunt anunţate numeroase evenimente de tip maraton al vaccinării.

Mâine începe un astfel de eveniment, care se va desfăşura timp de o săptămână, în Craiova. Autorităţile locale şi judeţene, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică şi Universitatea de Medicină şi Farmacie, amenajează 10 fluxuri de vaccinare care vor fi deschise la ora 10:00 pe stadionul „Ion Oblemenco”.

Până pe 17 mai se va administra, 24 de ore din 24, serul Pfizer-BioNTech, fără programare, doar în baza actului de identitate. Sunt aşteptaţi toti locuitorii judeţului Dolj şi nu numai.

 

Noi orașe care intră în maratonul vaccinării

La sfârşitul săptămânii viitoare sunt anunţate astfel de evenimente şi la Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Constanţa, Petroşani sau Ploieşti.

Coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă:

”Cred că în momentul de faţă, doar cine nu vrea să se vaccineze nu poate să facă acest lucru. Toate vaccinurile care în momentul de faţă sunt autorizate pot să fie folosite cu încredere de toată lumea, într-un număr cât mai mare, tocmai pentru a putea să atingem într-un timp scurt pragul de imunitate de grup, pe care ni-l dorim cu toţii, pentru ca, la momentul la care vom ridica restricţiile, să nu avem risc de a reveni iarăşi într-o perioadă dificilă din punct de vedere epidemiologic. Cu cât vom vaccina mai multe persoane, cu atât masa populaţională receptivă la boală va scădea, cu atât circulaţia virusului în rândul populaţiei scade, riscul de selectare a tulpinilor virale mutante este mic şi, în felul acesta, beneficiile vaccinării se menţin atât pentru perioada imediat următoare, cât şi pe termen lung.”