După ce greva din sistemul de Învățământ din România pare a-și fi găsit o finalitate, este rândul acum a angajaților din Sănătate să-și spună „Of”-ul. Vineri, 16 iunie, sindicaliști din acest domeniu de activitate protestează în fața sediului Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Tras la răspundere pe tema discriminării salariale, ministrul de resort, Marius-Constantin Budăi a ieșit la declarații.
„Am fost şi voi fi mereu deschis la discuţii cu sindicatele, în vederea găsirii unor căi rezonabile pentru soluţionarea revendicărilor acestora! Astăzi am coborât, din nou, în stradă, în faţa Ministerului Muncii, pentru a discuta cu membrii Uniunii Naţionale a Sindicatelor TESA din Sănătate, afiliată la Confederaţia Sindicală Naţională Meridian”, a scris Marius-Constantin Budăi într-o postare pe pagina sa de Facebook după ce a întreprins discuții cu reprezentanții sindicatelor.
Aceștia din urmă, membrii Uniunii Naţionale a Sindicatelor Tesa din Sănătate şi ai Sindicatului cadrelor militare disponibilizate, se declară nemulțumiți de situația salariilor din domeniul în care activează, iar vineri, 16 iunie, au susținut asta chiar în fața sediului Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, între orele 11:30 și 13:00. Aceștia vor schimbarea modului de aplicare a Legii salarizare unitare.
Sistemul de Sănătate, în alertă
Aceste acșiuni de vineri nu ar fi trebuit să reprezinte o surpriză pentru nimeni, căci membrii sindicatelor au exercitat presiuni și au atenționat cu proteste încă din luna mai, iar mai apoi prin inițierea unei greve japoneze. De data aceasta, avertizările continuă, iar liderii de sindicate susțin că, dacă situația nu se remediază și salariile lor nu se modifică după cerințele lor, situația actuală ar putea culmina cu o grevă generală în care activitatea să înceteze pe o perioadă nedeterminată, pe modelul grevei din sistemul de Învățământ.
„De asemenea, Uniunea TESA se va solidariza cu acţiunile de protest ale celorlalte federaţii sindicale din sănătate care susţin eliminarea discriminării personalului TESA, personalului BBC (biologi, biochimişti, chimişti) si a celorlalte categorii de salariaţi din sistem, nedreptăţite de actuala lege a salarizării”, este unul dintre mesajele recente ale sindicaliştilor, informează realitatea.net.
Protestele continuă
Încă din a doua jumătate a lunii mai au început, ușor-ușor, și protestele celor ce activează în sistemul de Sanitate din România. La data de 23 mai, de exemplu, un grup de persoane s-a strâns și a protestat în fața sediului Ministerului Sănătății timp de două ore.
Reprezentanții aceleași Federaţie Sanitas precizau atunci faptul că vor înainta demersurile pentru a declanşa greva generală dacă angajaţilor din acest sistem nu le vor fi majorate veniturile lunare dar şi norma de hrană pe care o primesc. „Considerăm că un Guvern care tratează cu indiferență cele două sisteme vitale ale unei națiuni – Sănătatea și Învățământul – este un Guvern care trebuie urgent să își revizuiască politicile sau să plece”, au transmis reprezentanţii Federaţiei Sanitas.