Social

Sistemul de sănătate din Spania se află într-o stare precară, potrivit OMS în Europa. Nici țările vecine nu stau mai bine

Sistemul de sănătate din Spania se află într-o stare precară, potrivit OMS în Europa. Nici țările vecine nu stau mai bine
Infoactual

Tomas Zapata, consilierul OMS în Europa, a avertizat că sistemul de sănătate din Spania se află într-o stare precară. În același context oficialul european a mai spus că nici țările vecine nu stau mai bine, la un anumit aspect al sistemului sanitar.

Sistemul de sănătate din Spania se află într-o stare precară, potrivit OMS în Europa. Nici țările vecine nu stau mai bine

Tomas Zapata, consilierul regional al OMS pentru resurse umane în Europa, a avertizat că Spania, la fel ca majoritatea țărilor vecine, are o problemă cu sistemul de sănătate care este foarte îngrijorătoare.

El și-a exprimat părerea în cadrul unui interviu acordat agenției EFE, în timp ce se afla la Madrid în această joi, 1 decembrie 2022, participând la o conferință despre asistența medicală primară. Evenimentul a fost organizat de Ministerul spaniol al Sănătății.

„În timpul pandemiei, lucrătorii au fost expuși la un volum mare de muncă, la un nivel ridicat de stres și anxietate. Acum există un sentiment de oboseală și, în același timp, ei pot că în multe țări europene condițiile de muncă nu sunt așa cum ar trebui să fie în ceea ce privește volumul de muncă, flexibilitatea muncii și concilierea”, a relatat Zapata.

El a subliniat că în timpul unui sondaj colegial din 2019 s-a dezvăluit că până la 40 la sută dintre medicii din Spania au un contract temporar. Organizația intenționează să realizeze un studiu cu referire la salariile medicilor și asistentelor din diferite țări.

Zapata a susținut că, în prezent, cheltuielile de sănătate din Spania, de exemplu, în raport cu Produsul Intern Brut (PIB), sunt relativ „ieftine sau eficiente în comparație cu alte sisteme”, iar salariile sunt una dintre principalele cauze.

După ce s-a format ca medic de familie la Madrid, el a spus că, în opinia sa, principala problemă este în asistența medicală primară. Medicii de familie, pediatrii și asistentele sunt supraîncărcați.Avem lucrători din domeniul sănătății care sunt în concediu din cauza depresiei, epuizării sau epuizării„.

Consilierul OMS a dat asigurări că Europa, în general, a ajuns într-un „moment critic”, deși există unele țări care „se descurcă mai bine”. Prin aceasta s-a referit la faptul că acestea au o planificare foarte bună pe termen lung, care le permite să proiecteze care vor fi nevoile lucrătorilor din domeniul sănătății în următorii 10 sau 15 ani.

În opinia sa, și Spania face progrese, cu pași mărunți. El a citat un raport pentru Ministerul Sănătății în care se face o proiecție până în anii 2028 și 2035. Acesta a prezentat diferitele specialități medicale și nevoile care vor exista în viitor.

Planificarea este importantă, a mai spus el, pentru a nu produce un „exces” de lucrători, așa cum s-a întâmplat în urmă cu 30 de ani în Spania, dar nici un deficit, cu care majoritatea țărilor se confruntă acum. O primă măsură pe termen scurt, potrivit lui Zapata, este de a-i „păstra pe cei pe care îi avem”.