Social

Sistemul de pensii din România, la un pas de colaps! Veniturile a milioane de români sunt în pericol

credite de pensii majorate sursa foto: Kanal D CNPP
sursa foto: Kanal D

Sistemul de pensii al țării se îndreaptă direct spre ruină. În timp ce numărul românilor care ies la pensie crește treptat, numărul angajaților activi care contribuie la pensie este în continuă scădere.

Pentru românii care vor ieși la pensie în următorii ani, va fi o zi tristă. Îngrijorarea este valabilă pe baza celor mai recente statistici guvernamentale în acest sens.

Sistemul de pensii este în pericol

În plus, faptul că un număr mare de români continuă să primească salariul minim, subfinanțând bugetul de pensii, este unul dintre factorii majori care contribuie la un astfel de rezultat.

Potrivit RomâniaTV, peste 1,58 milioane de români sunt în prezent angajați în țară și primesc salariul minim, ceea ce reprezintă o parte însemnată din totalul lucrătorilor. Din cauza faptului că multe firme își plătesc angajații doar cu salariul minim, și, în unele cazuri, venitul este suplimentat cu bani „la negru” problema se agravează. Ca urmare a faptului că banii nu sunt impozitați, statul primește mai puține plăți de pensii, ceea ce pune și mai multă presiune asupra bugetului pentru pensii.

Experții fac previziuni și mai sumbre, începând cu anul 2030. În jurul acelei date va începe pensionarea generalizată în România, iar unul din trei români va avea, se pare, peste 65 de ani. Un calcul ilustrativ arată că un angajat care câștigă acum 4.000 de lei pe lună și se apropie de pensie va primi de la statul român o pensie de doar 1.200 de lei, ceea ce nu este suficient nici măcar pentru a susține un nivel de trai de subzistență.

Vor fi mai mulți pensionari decât salariați

Numărul românilor apți de muncă a scăzut cu un milion în ultimii zece ani. Iar până în 2030, s-ar putea să fie mai mulți pensionari decât lucrători. Generația „decrețeilor” va începe să iasă la pensie în acea perioadă. Aproximativ 1,4 milioane de persoane s-au născut între 1967 și 1969.

„Această generație, care este cel mai mare număr de nou născuți într-o perioadă, va fi într-adevăr o presiune foarte mare pe sistemul public de pensii. Problema va fi puterea de cumpărare a pensiei pe care o primesc viitorii pensionari. Cred eu că puterea de pensionare va fi din ce în ce mai redusă din cauza faptului că vor fi din ce în ce mai puțini contributori. Este greu de spus cât va fi un punct de pensie în următorii 15 ani, dar economic vorbind puterea de cumpărare cu o pensie din viitor va fi mai scăzută decât cea de astăzi” declară Adrian Bența, analist fiscal.