Universitatea „Spiru Haret” a trecut prin mai multe scandaluri la începutul anilor 2000, creându-și reputație de fabrică de diplome. Acest lucru s-a schimbat, însă, în momentul în care și-a obținut acreditările.
Acum, însă, o nouă lovitură se abate asupra reputației ei, după ce un fost student a recunoscut faptul că a dat 3.000 de lei pentru a trece toate restanțele, inclusiv cele pe care inițial le picase pentru a doua oară. Taxa de trecut anul a fost de 3.000 de lei în cazul său. Studentul i-a păstrat anonimitatea și are imunitate în fața Direcției Naționale Anticorupție (DNA), printr-un acord de recunoaștere a vinovăției.
Cum s-a ajuns aici?
Tânărul încheia anul întâi în toamna anului 2018. Dar la sesiunea de restanțe, nu se pregătise îndeajuns pentru toate materiile la care trebuia să dea din nou examenul. Deoarece soacra lui era prietenă bună cu soția profesorului universitar, a fost ușor să intermedieze legătura. Astfel, studentul a aflat câți bani trebuie să dea pentru a fi absolvit de cele 5 restanțe pe care le obținuse: 3.000 de lei. Aceeași situație s-a repetat și în al doilea an de studii.
În total, pe lângă taxele de școlarizare aferente învățământului în sistemul privat, viitorul licențiat a dat 6.000 de lei de-a lungul anilor de facultate pentru a scăpa și de examenele pe care nu reușise să le promoveze.
„M-am întâlnit cu acesta (profesorul, n.r.) personal, de față nemaifiind și alte persoane. De fiecare dată i-am remis acestuia sumele de bani în plicuri de hârtie. Mi-a pretins anterior sumele de bani pentru a interveni pe lângă profesorii la care aveam restanțe în vederea facilitării promovării examenelor de restanță, implicit a promovării în anul de studii următor. Aceasta a fost percepția mea în urma discuțiilor avute cu acesta, asta mi-a lăsat el de înțeles că va face în schimbul sumelor de bani pe care mi le-a pretins și pe care eu i le-am oferit ulterior”.
Universitatea controverselor
„Spiru Haret” a intrat în vizorul Direcției Naționale Anticorupție atunci când în anul 2012, autoritățile au aflat că un examen de licență al Facultății de Psihologie din cadrul acestei Universități ar fi fost susținut în mod fraudulos. Acest dosar se judecă de peste 11 ani, nefiind încă soluționat.
Studentul care a dat mită și care a fost anterior citat nu va fi condamnat: deoarece și-a recunoscut vinovăția în această situație și a expus practicile prin care anumiți profesori cereau „taxe” de trecere a anului, el a primit o pedeapsă cu suspendare din partea DNA-ului, raportează Libertatea.