Singurul român care a zburat în spaţiul cosmic: „Această carantină este strict necesară”. Într-un video postat pe YouTube, Dumitru Prunariu a vorbit despre nevoia și importanța carantinei și a izolării într-o pandemie de COVID-19.
„Am fost rugat să vă vorbesc despre carantină, despre izolare, în calitate de cosmonaut. Am zburat în spaţiul cosmic în perioada 14-22 mai 1981, fiind şi rămânând deocamdată primul şi singurul cosmonaut român. Am efectuat în spaţiul cosmic numeroase experimente ştiinţifice şi am şi am avut ocazia să trăiesc la bordul staţiei orbitale Saliud-6, mică, formată dintr-un singur modul timp de o săptămână şi să lucrez acolo cu alţi trei colegi.
Echipajul din care am făcut parte a fost compus din mine şi Leonid Popov, iar cosmonauţii pe care i-am întâlnit în cosmos şi care lucrau la bordul staţiei orbitale de peste două luni”, a spus Prunariu.
Cum suportăm izolarea?
„Gândiţi-vă că stai la bordul unei staţii orbitale, mic, să spunem, cam cât o camera de bloc, împreună cu alţi parteneri de zbor, iar acolo ai şi sufrageria, şi dormitorul, şi laboratorul ştiinţific, şi bucătăria, şi toaleta. Acolo trebuie să îţi desfăşori activitatea un timp determinat. Cum suportăm izolarea? Noi, cosmonauţii, o suportăm bine, pentru că avem un program foarte bine definit, care este stabilit pe zile, pe ore şi trebuie să îl ducem la îndeplinire.
Gândul că trebuie să îndeplineşti acest program, faptul că îţi menţii permanent ocupată mintea cu acel program, cu soluţiile pe care trebuie să le adopţi pentru a face aparatele să funcţioneze, de multe ori soluţii ingenioase pe care le găseşti acolo, în spaţiul cosmic, şi care nu au fost întotdeauna prevăzute de cei de la sol, care nu au experienţa imponderabilităţii”, a spus singurul cosmonaut român.
La ce folosește carantina?
Dumitru Prunariu a explicat şi de ce este necesară carantina în timpul pandemiei cauzate de COVID-19. „Cu o perioadă de timp destul de scurtă înainte de zborul cosmic am intrat în carantină, am fost izolaţi de alte persoane, intram în contact numai cu persoane bine controlate din punct de vedere medical, fie că era personalul care ne servea la cantină, fie că erau medicii sau instructorul de zbor.
În ziua zborului, începând de dimineaţă, oamenii care au intrat în contact cu noi purtau măşti pentru a nu ne transmite cel mai mic microb sau virus care ar fi putut circula prin atmosferă. În condiţiile foarte grele în care trăim acum, când o pandemie s-a declanşat cu acest virus COVID-19, trebuie să ştim că această carantină este strict necesară pentru a opri transmiterea virusului şi reinfestarea unor alţi oameni”, a mai spus Prunariu.