În Islanda, mai exact în Parcul Național Þingvellir (desemnat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO datorită semnificației sale istorice și culturale) se află Lacul Þingvallavatn, iar în interiorul acestuia există o fisură între plăcile tectonice nord-americane și eurasiatice, denumită Silfra. Este singurul loc de pe Planetă unde se poate înota între două continente
Plăcile se îndepărtează cu aproximativ 2 cm (0,79 inchi) în fiecare an, creând tensiune între plăci și masa pământului de deasupra. Această tensiune este atenuată prin cutremure majore periodice la intervale de aproximativ zece ani, care au cauzat formarea de fisuri în valea Þingvellir.
Aici, apele sunt uimitor de limpezi și populate de o serie de pești și alte creaturi marine. Tot aici, datorită vizibilității incredibile, se pot face scufundări sau snorkeling (pentru care este necesară licență).
Există trei locuri principale de scufundări:
- Silfra Hall,
- Silfra Cathedral (o fisură lungă de 100 de metri (330 ft) cu vizibilitate aproape de la capăt la capăt),
- Silfra Lagoon.
În această zonă magică există câteva peșteri și munți impresionanți.
Silfra este o locație importantă pe planetă: atunci când se înoată în creasta mijlocie a Atlanticului, se înoată, de fapt, în ruptura care separă placa tectonică eurasiatică de placa nord-americană. Prin urmare, Silfra este singurul loc din lume unde se poate face snorkeling între două continente. De asemenea, acest loc permite experimentarea atât a apei dulci, cât și a cele sărate simultan, precum și observarea vieții marine care prosperă în ambele medii.
Această fisură are o lățime de aproximativ 100 de metri (328 de picioare) în punctul său cel mai îngust și are o adâncime medie de 120 de metri (394 de picioare.
Sub apă există fisuri și canioane enorme
Regiunea din zona Parcului Național Thingvellir este situată în apropiere de creasta Mid-Atlantic, unde plăcile tectonice ale plăcilor din America de Nord și Estul Europei diverg rapid în direcția lor. Rift-ul continental a creat fisuri care sunt acum scufundate precum Silfra și Davsgjá din apropiere și fisuri și canioane enorme sub apă.
Thingvellir a servit drept casă pentru parlamentul național al Islandei Althing, din 930 d.Hr. până în 1798, potrivit viatravelers.com.