Fiecare lucrător din sănătate este afectat în prezent de cel puţin una din multiplele nedreptăţi care marchează acordarea drepturilor salariale în sistemul public de sănătate, potrivit unui comunicat al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR).
Prin urmare, organizaţia sindicală a lansat o iniţiativă de protest prin care le facilitează membrilor FSSR expedierea către parlamentari a unor mesaje care să sublinieze nedreptăţile salariale la care e supus fiecare angajat din sistemul de sănătate, se menţionează în comunicat.
„Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ lansează o formă inedită de acţiune numită Protestul pentru drepturile neacordate, dedicată cuantificării nedreptăţii suferite de profesioniştii din sănătate şi recuperării pierderilor/acordării drepturilor cuvenite. Acţiunea are în vedere faptul că în situaţia actuală fiecare lucrător din sănătate este afectat de cel puţin una dintre multiplele nedreptăţi ce marchează acordarea drepturilor salariale în sistemul public de sănătate”, se arată în comunicat.
Prin această acţiune, organizaţia sindicală propune angajaţilor din sănătate să transmită parlamentarilor care îi reprezintă un mesaj de protest, prin realizarea, prin intermediul site-ului FSSR, a unui fluturaş care să arate clar care sunt drepturile salariale care nu i-au fost acordate fiecărui salariat, defalcate pe o lună şi calculate pe întreaga perioadă a pandemiei.
„Calculul salariului actual şi cel la care ar trebui să aibă dreptul este făcut prin intermediul Calculatorului de salarii (instrument disponibil pe site-ul organizaţiei, n.r.), fiecare lucrător completându-şi informaţiile specifice. Totodată, o petiţie (sub forma altui fluturaş) este transmisă de lucrătorii care aderă la acest protest fiecărui parlamentar din judeţul în care persoanele îşi desfăşoară activitatea profesională. Prin intermediul acesteia profesioniştii din sănătate le solicită parlamentarilor acordarea tuturor drepturilor fireşti”, scrie în comunicatul sindicaliștilor.
Un mijloc de protest adecvat contextului actual
Organizaţia consideră că acest tip de acţiune reprezintă un mijloc de protest adecvat contextului actual, profesioniştii din sănătate dovedind astfel că preocuparea pentru tratarea pacienţilor depăşeşte ca importanţă acţiunile în stradă pentru propriile interese.
„Dată însă fiind amploarea drepturilor afectate, consecinţele indiferenţei în formă continuată a decidenţilor politici faţă de profesioniştii din sănătate pot avea grave consecinţe. Este evident că în acest context acţiunile cu caracter preventiv la adresa pandemiei trebuie dublate de măsuri care să prevină situaţiile în care nemulţumirea va scoate lucrătorii în stradă sau îi va determina să întrerupă activitatea profesională”, subliniază comunicatul.
FSSR precizează că revendicările angajaţilor din sănătate au în vedere doar acordarea drepturilor salariale legale, în condiţiile în care profesioniştii din sănătate sunt de aproximativ 20 de luni în prima linie a luptei împotriva pandemiei, la epuizarea profesională adăugându-se seria de restricţii care le afectează viaţa personală, cum ar fi imposibilitatea luării concediilor de odihnă şi seria detaşărilor.