În data de 30 martie, are loc proba la limba maternă pentru elevii din partea minorităților naționale. De-a lungul acestei săptămâni, liceenii din clasele a XII-a și a XIII-a au susținut proba obligatorie la limba română, proba obligatorie specifică profilului (matematică, respectiv istorie) și proba unde viitorii absolvenți au putut alege o materie studiată de-a lungul celor patru ani.
Astfel, în funcție de profil, ei au avut de ales între științele socio-umane (logică, psihologie, sociologie, economie, filosofie) și geografie, respectiv științele naturii (biologie, chimie, fizică) și informatică. Elevii care au astăzi simularea pot intra în săli până la ora 08:30, iar subiectele de simulare vor fi aduse în săli la ora 9. Din acel moment, tinerii examinați au trei ore la dispoziție pentru rezolvarea subiectelor. Este posibil să părăsească sala după ce a trecut o oră și jumătate.
Ce trebuie să știți despre notele din simulare
O întrebare care este an de an pe buzele elevilor este următoarea: se vor trece notele din simulare în catalog? La fel ca și în anii precedenți, acest lucru nu este obligatoriu. Dacă un elev este mulțumit de rezultatele sale, el poate solicita în scris consemnarea acestora în catalog, la materiile aferente.
„Rezultatele obţinute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care acestea s-au desfăşurat prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vară. Rezultatele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi”, a menționat Ministerul Educaţiei.
Conform surselor oficiale, citate de g4media.ro, rezultatele pentru toate probele din cadrul simulării de bacalaureat vor fi publicate în data de 6 aprilie.
Liceele pentru minorități naționale
În București, cea mai cunoscută instituție de învățământ liceal pentru minoritățile naționale este Liceul Teoretic „Ady Endre”, cu predare în limba maghiară. Un alt liceu celebru din țară, de această dată dedicat minorităților naționale care vorbesc germana ca limbă maternă, este Colegiul Național „Johannes Honterus” Brașov. În județele Covasna și Harghita, instituțiile de învățământ preuniversitar pentru elevii minoritari sunt mai numeroase, asigurând predare în limba maghiară proporțional raportat la numărul de elevi care aparțin de acest grup minoritar național.
Proba la limba și literatura română a fost obligatorie pentru toți elevii, indiferent de minoritatea națională de care aceștia aparțin.