Economic

Simţiţi scumpiri la ceva, domnule ministru? Răspunsul lui Vîlceanu: Sunt convins că e un fenomen tranzitoriu

Simţiţi scumpiri la ceva, domnule ministru? Răspunsul lui Vîlceanu: Sunt convins că e un fenomen tranzitoriu

„Simţiţi scumpiri la ceva, domnule ministru?”, a fost întrebat Dan Vîlceanu. Ministrul Finanțelor a declarat că resimte și el scumpirile, însă este convins că este vorba de un fenomen tranzitoriu.

„Simţiţi scumpiri la ceva, domnule ministru, având în vedere că poate v-aţi mai lămurit cât e rata medie anuală a inflaţiei pe luna iulie”, a fost întrebat, marţi, Dan Vîlceanu, într-o conferinţă de presă la Ministerul Finanţelor.

„Da, m-am lămurit. Am discutat-o de atunci de când aţi preluat acea ştire că nu ştiu cât e inflaţia. Ştiam şi nu era 5%, era 4,95%. Colega dumneavoastră, atunci când am spus că nu e 5% a spus: ‘e 4,9%’ şi am spus ‘exact!’. O puteţi vedea pe filmarea pe care o deţineţi cu toţii. Pe de altă parte vă pot explica elemente în legătură cu inflaţia, nu e niciun fel de problemă”, a spus Dan Vîlceanu.

E o tendinţă generală în toată Europa

„Sigur că simt scumpiri. Sunt scumpiri destul de mari la energie electrică, la combustibil, la gaze, la materialele de construcţii. E o tendinţă generală în toată Europa şi în lume de creştere a preţurilor, pentru că atunci – şi o să vedeţi că o altă afirmaţie pe care am spus-o în context nu a fost deloc o gafă – atunci când ai o creştere economică puternică iar cererea agregată are un ritm de creştere mult mai mare decât oferta agregată, există o presiune inflaţionistă. Sunt creşteri de circa 24% la energia electrică, la gaze de peste 20%, la combustibil de 13-14%, deci ca toată lumea şi eu resimt aceste scumpiri dar sunt convins că e un fenomen tranzitoriu”, a mai spus ministrul Finanţelor.

DAN VÎLCEANU, NOUL MINISTRU AL FINANȚELOR

Dan Vîlceanu, membru al Camerei Deputaților din România din 2016, este noul ministru al Finanțelor.

Dan Vîlceanu a depus jurământul săptămâna trecută, la Palatul Cotroceni. De la acest eveniment important nu a lipsit președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu, președintele Senatului, Anca Dragu, și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

De această dată, președintele României nu a a ținut niciun discurs, așa cum obișnuia să facă în cadrul ceremoniilor de învestire în funcție.